Velika priložnost za Novo Gorico

 

Leta 2025 bo eno od slovenskih mest dobilo naziv Evropska prestolnica kulture. Ta prestižni naslov bo do takrat prejelo že okoli 70 evropskih mest. Kaj naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) prinaša in zakaj smo se začeli v Novi Gorici pripravljati na kandidaturo za ta bleščeči naziv in izziv?

Mesto na stiku treh evropskih kultur – slovanske, italijanske in germanske –  je skupaj z Gorico dedič starih aristokracij, z novim delom pa živa zgodovina  povojne Evrope. Širše območje EPK je preživelo dvanajst ofenziv krvave prve svetovne vojne in bilo prerezano z železno zaveso po drugi. Novo nastalo mesto v povezavi z Gorico, starodavnim središčem goriške pokrajine, mesti vojn in prijateljstva, mesti zgodovine, sodobni, univerzitetni mesti, ki sodelujeta, sodihata in soživita, kljub njuni mešanici kultur ali prav zaradi njih, sta gotovo nenavadno, zanimivo in evropskega duha polno območje, primerno za Evropsko prestolnico kulture.

Naziv Evropska prestolnica kulture je priložnost, da se vsi ti dejavniki povežejo in postanejo zanimivi za evropsko javnost, ki išče tradicijo in sodobnost, izvirnost in prepoznavnost. Prvi in poglavitni cilj EPK pa je predvsem izboljšana kakovost življenja prebivalcev mesta in njegove širše okolice. Je enkratna priložnost, da se vse potenciale obmejnih mest in področij preko kulturnega angažmaja celostno poveže v kulturno, turistično, gospodarsko, izobraževalno in infrastrukturno enoto, ki bo povečala gospodarski razvoj in investicije ter na ta način pritegnila tako množice kulturnih turistov kot omogočila zdajšnjim in novim prebivalcem kvalitetnejše bivanje.

Evropska prestolnica kulture (EPK) je naziv, ki ga za dobo enega koledarskega leta nosita dve (občasno tri) mesti v Evropski uniji (EU), ki sodelujejo v programu Evropska prestolnica kulture.

Akcijo Evropska prestolnica kulture je na pobudo tedanje grške ministrice za kulturo Meline Mercouri sprejel Svet Evropske unije 13. junija 1985. Namen ideje določitve letne prestolnice kulture je zbližati evropske države in narode s poudarjanjem bogastva in raznolikosti evropskih kultur ter ozaveščanjem o skupni zgodovini in vrednotah.

Naziv EPK velja za najbolj razpoznavno „blagovno znamko“ EU in je tudi najbolj cenjen med mesti, ki se zanj potegujejo v predvidenih državah, izbrane so že do leta 2033. Doslej ga ima več kot 50 evropskih mest, ki so povezana tudi v mrežo EPK in na različne načine sodelujejo med seboj. Poleg enoletne prestolnice evropske kulture prinaša tudi številne trajnostne učinke.

Odločitev, kako se lotiti načrtovanja, priprave, izvedbe in nadaljnjih korakov uresničitve tega kompleksnega projekta, je prepuščena mestu, ki se odloči za kandidaturo in jo zastavi skladno s svojimi strateškimi usmeritvami, razvojnimi programi in referenčnimi cilji ter soglasno s pobudami, hotenji, željami meščank in meščanov, upoštevaje interese drugih skupnosti in prebivalstva na območju, ki ga zajema in želi privabiti in vključiti v dejavnosti, da bi skupno udejanjili raznotere ambicije v smeri vzdržnega in celovitega teritorialnega razvoja regije.

 

Pozitivne novice z Dežele Furalnije - Julijske krajine

04.12.2018
Primorski dnevnik poroča o pozitivnih novicah z Dežele Furlanije - Julijske krajine

O kandidaturi na srečanju združenja ICM

27.11.2018
O kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture 2025 poročali v Primorskem dnevniku.

Oblikovalka tekstilij Katarina Spacal po sodelovanju na Likovni koloniji v Zittau v pripravah na razstavo

15.11.2018
V okviru sodelovanja Nove Gorice z nemškim mestom Zittau, ki prav tako kot naše mesto kandidira za Evropsko prestolnico kulture 2025, se je Katarina Spacal, oblikovalka tekstilij in oblačil, poznana tudi po ustvarjanju tkanih slik, pred nedavnim v Zittauu udeležila mednarodne likovne kolonije z naslovom Obmejna regija povezuje.

Strokovna delavnica za pripravo “bid book-a”

21.10.2018
V prostorih Mostovne v Novi Gorici je minuli teden potekala strokovna delavnica za pripravo “bid book-a”, t. j. razdelanega programa kandidature EPK, s katerim se opredeljuje način dela, vsebino in dinamiko med dogodki ter izvajalci programa.

Novogoriška in Goriška zastava skupaj na Barcolani

12.10.2018
Na Trgu Evrope je danes dopoldan potekala slovesna predaja zastav Mestne občine Nova Gorica in Občine Gorica (Italija) posadki goriške jadrnice Barraonda, ki se bo udeležila nedeljske regate Barcolana.

Prvo delovno srečanje v okviru projekta Pilot Cities Nova Gorica

10.10.2018
Številna mesta po vsem svetu vse bolj prepoznavajo pomen kulturnih politik v povezavi s trajnostnim razvojem. Prav zaradi tega zavedanja se je Mestna občina Nova Gorica odzvala na povabilo k vključitvi v program »Culture in Sustainable Cities, Pilot Cities Nova Gorica 2016-2019«, ki se izvaja pod okriljem mednarodnega Združenja mest in lokalnih oblasti (UCLG) ter organizacije Culture Action Europe.

Z reškim županom Vojkom Obersnelom v Novi Gorici o kandidaturi za EPK

01.10.2018
Kateri so ključni poudarki v vsebini priprave kandidature nekega mesta za Evropsko prestolnico kulture (EPK), kakšen je proces vključevanja javnosti in kako do ustreznega financiranja kandidature, o vsem tem je danes dopoldan tekla beseda v novogoriški mestni hiši z delegacijo iz hrvaškega mesta Reka, ki bo Evropska prestolnica kulture leta 2020.

Podaljšan rok za oddajo predlogov za sodelovanje pri oblikovanju vsebin za kandidaturo EPK GO!2025

01.10.2018
Podaljšujemo rok za oddajo predlogov za sodelovanje pri oblikovanju vsebin za kandidaturo Nove Gorice za EPK GO!2025.

Konferenca odprla ključne izzive NVO glede EPK 2025

20.09.2018
Poročilo o Nacionalni konferenci: Vključevanje nevladnih organizacij v Evropsko prestolnico kulture 2025, ki se je v torek, 18. septembra 2018, odvila v veliki dvorani novogoriške mestne hiše.

Nacionalna konferenca Vključevanje NVO v Evropsko prestolnico kulture 2025

30.08.2018
Društvo Asociacija v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica vabi v torek, 18. septembra 2018, od 10. do 15. ure v veliko dvorano novogoriške mestne hiše na nacionalno konferenco "Vključevanje NVO v Evropsko prestolnico kulture 2025". Konferenca bo posvečena pripravam na kandidaturo in izvedbo Evropske prestolnice kulture leta 2025 (EPK), ko bo naziv ponovno pripadal mestu iz Slovenije.

Delovno srečanje županov obeh Goric

27.08.2018
Na Občini Gorica je v ponedeljek, 27. avgusta 2018, potekal sestanek županov obeh Goric in njunih strokovnih sodelavcev na temo priprave kandidature Nove Gorice za EPK 2025.

Mostovi sodelovanja med Zittauom in Novo Gorico v procesu priprave kandidature za EPK 2025

29.05.2018
O skupnih ciljih pri pripravi kandidatur Nove Gorice in Zittaua za Evropsko prestolnico kulture 2025 (EPK) so se minuli teden v nemškem mestu Zittau pogovarjali predstavniki skupine za pripravo kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture EPK 2025, Mestne občine Nova Gorica in Občine Zittau.

SNG Nova Gorica s predstavo Don Juan navdušilo publiko v Zittau

24.05.2018
SNG Nova Gorica v nemškem Zittauu gostuje v sklopu gledališkega festivala s predstavo Don Juan. Na sinočnji uprizoritvi je igralska ekipa navdušila publiko mestnega teatra v Zittauu. Gostovanje novogoriskega gledališča je plod sodelovanja Nove Gorice in Zittaua pri pripravi kandidature za EPK 2025.

Zittau - Skupne priprave na kandidaturo za EPK 2025

24.05.2018
V nemškem mestu Zittau je danes potekala novinarska konferenca, na kateri sta župan Občine Zittau Thomas Zenker in podžupanja Mestne občine Nova Gorica Ana Zavrtanik Ugrin novinarjem predstavila priprave obeh mest na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025. Mesti imata veliko skupnega in želita v prihodnosti graditi nove mostove sodelovanja med narodi.

Predstavniki skupine za kandidaturo Nove Gorice za EPK 2025 in Mestne občine Nova Gorica na delovnem obisku v nemškem mestu Zittau

23.05.2018
Predstavniki skupine za pripravo kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture EPK 2025 in Mestne občine Nova Gorica se te dni mudijo na delovnem obisku v nemškem mestu Zittau, ki v okrožju Gorlitz v povezavi s petimi mesti pripravlja kandidaturo Zittaua za EPK 2025. Željo po sodelovanju in vzpostavitvi skupnih projektov so predstavniki Nove Gorice in Zittaua sicer izrazili in tudi formalno potrdili že ob obisku nemške delegacije v Novi Gorici februarja letos, ko so predstavniki obeh mest tudi podpisali pismo o nameri za sodelovanje.

Obe Gorici združeni v GO! 2025

08.05.2018
Veliko podporo številne publike je bilo včeraj zvečer moč začutiti na javni razpravi o kandidaturi Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025 ter obenem veliko zavezo tako lokalne skupnosti kot delovne skupine, ki pripravlja kandidaturo, da projekt izpelje.

Nova Gorica 2025 Evropska prestolnica kulture - predstavitev in javna razprava

07.05.2018
Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju s Kulturnim domom Nova Gorica in Primorskimi novicami vabi v ponedeljek, 7. maja 2018, ob 19. uri v malo dvorano Kulturnega doma Nova Gorica na predstavitev in javno razpravo GO! 2025 - Nova Gorica 2025 Evropska prestolnica kulture.

Obe Gorici povezani v kandidaturi Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025

17.04.2018
V Gorici sta se danes srečali novogoriška in goriška skupina za pripravo vsebine kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Podpisano pismo o nameri o sodelovanju med mesti Nova Gorica, Gorica in Zittau

20.02.2018
Danes so se v novogoriški mestni hiši srečali župani Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon, Občine Gorica Rodolpho Ziberna in nemške Občine Zittau Thomas Zenker. Željo po sodelovanju in vzpostavitvi skupnih projektov, tudi v okviru priprav za vložitev kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025, so potrdili s podpisom pisma o nameri o sodelovanju med mesti Nova Gorica, Gorica in Zittau.