Evropska unija je pustila in bo puščala v naših krajih zelo močan pečat

Novogoriška gimnazija že vrsto let sodeluje v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. V šolskem letu 2019/2020 so bili novogoriški dijaki najboljši ambasadorji Evropskega parlamenta, lani so si ta naziv delili z II. gimnazijo Maribor. Včeraj so tako po pol leta pokal predali mariborskim dijakom in hkrati skupaj pripravili okroglo mizo na temo aktivnega državljanstva na lokalni, državni in evropski ravni, na kateri sem sodeloval tudi sam.

 

 

Gimnazijci Gimnazije Nova Gorica so dobri v poznavanju Evropske unije in v vključevanju v debatiranje na temo evropske prihodnosti, saj je Evropska unija pustila in bo puščala v naših krajih zelo močan pečat.

Prav pri nas, pri naši čezmejni Goriški, se pozna učinek evropske integracije na mikro ravni, saj se regija, ki jo je razklalo 20. stoletje, ki so jo razklale vojne in ideologije 20. stoletja, pomirja, sodeluje in združuje svoje potenciale v dobrobit prihodnosti svojih ljudi.

V Mariboru se je odprla dinamična razprava s provokativnimi vprašanji mladih, ki jih skrbi nezanimanje in apatija do politike, evro skepticizem, iščejo pa tudi predloge, kako mlade generacije vključiti v odločanje na lokalni, državni in evropski ravni.

Posebej sem se zahvalil mentoricama Suzani Černe in Martini Kobal ter naši gimnaziji, ki tak projekt spodbuja, saj prav s tem krepimo demokratični proces. Ta projekt pa odpira prostor za zanimanje mladih in njihovo vključevanje v razpravo o javnih zadevah, ki krojijo življenje in prihodnost vseh nas.

 

Evropska prestolnica kulture bo zaprosila to skupino dijakov in mentorjev za pomoč pri organizaciji debate o vlogi Evropske unije v naših krajih in pomenu procesov združevanja čezmejne goriške regije in pomena procesov združevanja obeh Goric za prihodnost evropske integracije, kamor bi vključili dijake iz obeh Goric ter odločevalce iz Evropske komisije in Evropskega parlamenta.

 

dr. Klemen Miklavič

 

6  10 

Foto: Taja Ipavec

 OkroglaMizaAktivnoDržavljanstvo_MatevžRudl-9923  OkroglaMizaAktivnoDržavljanstvo_MatevžRudl-4401

Foto: Matevž Rudl


< nazaj na prejšnjo vsebino