Molièrov kabaret, premiera tretješolcev novogoriške dramsko-gledališke gimnazije

Tretješolci dramsko-gledališke smeri Gimnazije Nova Gorica pripravljajo uprizoritev z naslovom »Molièrov kabaret«. Gre za kolaž Molièrovega »Tartuffa« in »Gospoda Prasetnika« ter po motivih M. A. Bulgakova »Molièrovo življenje« in »Eseja o Molièru« Jožeta Javorška. Premiera bo v sredo, 25. aprila 2018, ob 18. uri v gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica. Predstavo bodo ponovili v četrtek, 26. aprila 2018, ob 18. uri.

V Parizu, natančneje v predelu Marais, stoji kabaret, poimenovan po slavnem francoskem komedijantu in igralcu J. B. P. Molièru »Molièrov kabaret«. V njem se poje, pleše, igra, dobro jé in pije šampanjec v izobilju. Kabaret Molière enkrat mesečno posveti ves konec tedna slavnemu Molièru: v treh dneh se na malih odrskih deskah zvrstijo tri do štiri predstave, izpod peresa slavnega komediografa. In ob takih dneh je v kabaretu vedno prisoten tudi ruski pisatelj M. A. Bulgakov, ki do Molièra goji posebno naklonjenost. Bulgakov se ob takih dneh pražnje obleče, si nadene klobuk ter se peš poda do kabareta, koder ve, da ga bodo dekleta razvajala tako z dobro hrano kot z odlično pijačo in predvsem, predvsem z dodelanimi, vživetimi in na Molièrovski način predstavljenimi komedijami.

Predstava se začne na večer, ko je v Molièrovem kabaretu na meniju »Tartuffe« kot glavna jed ter odlomki iz komedije »Gospod Prasetnik« kot slasten, miniaturen aperitiv. In ker dekleta vedo, da gospod Bulgakov globoko na dnu svoje biti goji željo po nastopanju na odrskih deskah, ga tistega večera prepričujejo, naj tudi sam nastopi v krajšem monologu. Po skromnem začetnem otepanju se gospod Bulgakov pusti prepričati in več kot prepričljivo odigra vlogo Zdravnika iz komedije »Gospod Prasetnik«. Po kratkem predahu se na odru prične vrhunec večera – predstava »Tartuffe«, ki jo igralci Molièrovega kabareta vrhunsko izpeljejo. Celotno dogajanje popestrijo in dopolnijo kabarejske plesalke s svojim izvrstnim plesom in petjem.

Brezplačne vstopnice za premiero in ponovitev lahko dvignete v šolski knjižnici od 23. aprila do 25. aprila 2018 med toplim obrokom (10.25–11.05) ali rezervirate na elektronskem naslovu natalija.arcon@gimng.si.

 

Molierov kabaret - gledaliski list.pdf

 

Molierov kabaret - gledaliski list