Molièrov kabaret, ponovitev tretješolcev novogoriške dramsko-gledališke gimnazije

Tretješolci dramsko-gledališke smeri Gimnazije Nova Gorica so pripravili uprizoritev z naslovom »Molièrov kabaret«. Gre za kolaž Molièrovega »Tartuffa« in »Gospoda Prasetnika« ter po motivih M. A. Bulgakova »Molièrovo življenje« in »Eseja o Molièru« Jožeta Javorška. Predstavo bodo ponovili v ponedeljek, 21. maja 2018, ob 17. uri v gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica.

V Parizu, natančneje v predelu Marais, stoji kabaret, poimenovan po slavnem francoskem komedijantu in igralcu J. B. P. Molièru »Molièrov kabaret«. V njem se poje, pleše, igra, dobro jé in pije šampanjec v izobilju. Kabaret Molière enkrat mesečno posveti ves konec tedna slavnemu Molièru: v treh dneh se na malih odrskih deskah zvrstijo tri do štiri predstave, izpod peresa slavnega komediografa. In ob takih dneh je v kabaretu vedno prisoten tudi ruski pisatelj M. A. Bulgakov, ki do Molièra goji posebno naklonjenost. Bulgakov se ob takih dneh pražnje obleče, si nadene klobuk ter se peš poda do kabareta, koder ve, da ga bodo dekleta razvajala tako z dobro hrano kot z odlično pijačo in predvsem, predvsem z dodelanimi, vživetimi in na Molièrovski način predstavljenimi komedijami.

Predstava se začne na večer, ko je v Molièrovem kabaretu na meniju »Tartuffe« kot glavna jed ter odlomki iz komedije »Gospod Prasetnik« kot slasten, miniaturen aperitiv. In ker dekleta vedo, da gospod Bulgakov globoko na dnu svoje biti goji željo po nastopanju na odrskih deskah, ga tistega večera prepričujejo, naj tudi sam nastopi v krajšem monologu. Po skromnem začetnem otepanju se gospod Bulgakov pusti prepričati in več kot prepričljivo odigra vlogo Zdravnika iz komedije »Gospod Prasetnik«. Po kratkem predahu se na odru prične vrhunec večera – predstava »Tartuffe«, ki jo igralci Molièrovega kabareta vrhunsko izpeljejo. Celotno dogajanje popestrijo in dopolnijo kabarejske plesalke s svojim izvrstnim plesom in petjem.

Brezplačne vstopnice lahko dvignete pol ure pred predstavo v avli pred gledališko dvorano.

Molierov kabaret - gledaliski list.pdf