Zelene strehe – zasadimo dragocen košček narave na strehi

Datum: 24.04.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Ali ste vedeli?

Slovenski čebelarji z vso skrbnostjo in vestnostjo opravljamo čebelarsko dejavnost, v prvi vrsti pa so naša skrb čebele. Zavedamo se, za kako ranljiva bitja gre in kako pomemben del narave so ter kako pomembne so čebele za našo prihodnost. Vsak posameznik lahko pomaga čebelam s sajenjem medovitih rastlin.   Medovite rastline bodo privabile čebele in ostale opraševalce, mi pa bomo uživali ob pogledu na  pridne čebel in se ob vsaki kapljici zaužitega medu spomnili kako dragoceno je njihovo delo. Bodimo hvaležni za hrano, saj je kar dve tretjini svetovne hrane neposredno ali posredno odvisne od opraševanja čebel in ostalih opraševalcev. Vsak lahko po svoje poskrbi, da bodo naše čebele imele dovolj hrane.

Kaj lahko še naredimo za čebele? Ste že slišali za zelene strehe?

Prednosti zelenih streh so poznali že naši predniki, ki so znali  s pridom izkoriščati naravne danosti. Danes, ko se vse bolj nagibamo k usmeritvam, ki so skladne z idejami varovanja okolja, pa smo priča ponovnemu preporodu. 

Zelene strehe v tujini niso nobena redkost in so sestavni del vsakdanje prakse. Pri nas pa  je v zadnjem času zaznati večje zanimanje prav zaradi številnih prednosti, ki jih le-te prinašajo. Že samo dejstvo, da  naravi povrnemo nekaj, kar smo ji vzeli, je neprecenljivo.  Zavedati se moramo, da zelene strehe privabljajo tudi čebele in ostale opraševalce, ki so ključni za ohranjanje biotske raznovrstnosti in ne nazadnje tudi za obstoj človeštva. 

Še druge prednosti zelenih streh: 

  • izboljšujejo kakovost zraka, so zelo učinkovite pri zmanjšanju temperatur zraka v urbanih središčih v poletnih mesecih,
  • temperatura na površini klasične strehe je bistveno višja od temperature na zeleni strehi,
  • imajo neverjetno sposobnost zadrževanja vode ob večjih nalivih,  
  • podaljšajo življenjsko dobo strehe, ker jo ščitijo pred vremenskimi vplivi,
  • rastline na strehi vežejo nase škodljive snovi iz zraka,
  • ne nazadnje pa bomo poskrbeli tudi za lep, naravni videz in dobro počutje ljudi ter živali.

 

Tako so na primern na  Nizozemskem, v mestu Utrecht na  več sto strehah avtobusnih postaj posadili medovite rastline. S tem so izkoristili prednost zelenih površin in na izviren način povečali površine, na katerih lahko čebele  nabirajo medičino.

 

 

 

 

Na Japonskem je znamenita stavba Acros Fukuoka že od 1995, ki jo prekriva kar 35.000 rastlin iz 76 vrst. Strehe in terase, ki zbirajo deževnico, omogočajo življenjski prostor pticam in žuželkam. V kompleksu, ki leži v centru mesta in je v celoti grajen okolju prijazno, so kulturni, mednarodni in informacijski prostori, trgovine, galerije, muzej, koncertna dvorana ter odprti prostori za rekreacijo.

 

 

Tudi na centru Čebelarske zveze Slovenije se lahko pohvalimo s pravkar postavljeno zeleno streho (marec 2020), saj se zavedamo številnih prednosti, ki jih nudi zelena površina, predvsem pa želimo čebelam in ostalim opraševalcem zagotoviti dodatno prehrano.

 

 

Avtorica besedila:
Nataša Klemenčič Štrukelj