Odprtje razstave v Xcentru: Andy Gracie - Catastrophe Jangled Hideously Out Of Process

Datum: 19.01.2022
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Ali ste vedeli?

URADNO ODPRTJE ZARADI TRENUTNIH EPIDEMIOLOŠKIH RAZMER 19. 1. 2022 ODPADE

RAZSTAVA BO V XCENTRU NA OGLED od 20. 1. 2022 do 11. 3. 2022
Voden ogled in artist talk v živo bo v Xcentru potekal 10. 2. 2022 ob 19. uri. 

 

 

Projekt sestavljajo podobe, ki so jih proizvedli algoritmi strojnega učenja trenirani na stotinah post-katastrofičnih prizorov - cunamijev, hurikanov, potresov, zemeljskih plazov, letalskih nesreč, požarov in vojn. Nasičenost medijev s takšnimi podobami je povzročila določeno desenzitizacijo, hkrati pa tovrstno gradivo fetišiziramo, želimo si še več takih podob, naš pogled se ujame v past te realnosti, ki je postala neobičajna. Vsakdanjost se spreminja v transcendentno grozljivo, ko nas v konkurenčni nuji, da bi pritegnili našo pozornost, mediji bombardirajo z vedno bolj strahovitimi in nasilnimi podobami, zaradi katerih obnemimo. Eventualno to privede do psiholoških pojavov »upada sočutja« in »sočutne izčrpanosti«.

Vendar pa se v teh podobah skriva tudi lepota. Grozljivost nas resda zapelje, vendar vsebuje tudi abstraktne tone, forme in lastnosti estetike razdejanja, ki so slikarske, kinematografske in lepe. To, kar sproži naše nelagodje, je védenje, da je bilo za naše estetsko zadovoljstvo potrebno hudo trpljenje ljudi. Kako bi torej te naše nenasitne potrebe lahko zadovoljili na »etičen« način? Kako naj potešimo želje po uživanju v estetiki katastrof, ne da bi se nam bilo treba ozirati na ceno človeških življenj? Ali estetiko lahko ločimo od človeškosti? Če podobe katastrofalnih dogodkov generiramo tako, da jim je senzacionalističnost odvzeta že ob samem nastanku, prispemo do izpolnjujočega momenta estetike brez krivde.

Projekt Catastrophe Jangled Hideously Out Of Process sovpada z lokom serije z naslovom The Haunting Series, ki izraža in prikazuje prisotnost eksistencialnih groženj. Catastrophe Jangled Hideously Out Of Process temu narativu doda še en preobrat, saj sta tako naslov kot vsebina delo umetne inteligence, ki jo kot tako štejemo med eksistencialne grožnje, s katerimi se soočamo.

 

O AVTORJU

Andy Gracie deluje na presečišču umetnosti in znanosti in v različnih disciplinah, vključno z instalacijo, robotiko, zvokom, video in biološkimi praksami. Za njegovo umetniško prakso je značilno poglobljeno ukvarjanje s postopki, znanstvenimi metodologijami in naravo eksperimenta. Tu se "eksperiment" nanaša tako na dejanje pridobivanja znanja in informacij prek testiranja različnih scenarijev kot tudi na dejanje preizkušanja neznanih ali nepreverjenih procesov. Zanima ga, kako si kot ljudje predstavljamo, simuliramo in naseljujemo scenarije, ki preizkušajo naše razumevanje in naše zamišljanje prihodnosti. Te ideje v zadnjem času razvija v delih, ki se ukvarjajo s psihologijo, kulturo in estetiko katastrofe ter nestalnostjo človeštva v kozmičnem merilu.

 

PRODUKCIJA

Umetnik: Andy Gracie
Umetniško delo: Catastrophe Jangled Hideously Out Of Process, 2021
Produkcija umetniškega dela: Zavod Projekt Atol
Produkcija razstave v Xcentru (Nova gorica, SI) je del projekta konS.

konS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

POVEZAVE
Spletna stran umetnika: https://www.hostprods.net
IG umetnika: @hostprods
FB umetnika: https://www.facebook.com/andy.gracie.9
Zavod Projekt Atol: http://projekt-atol.si
Zavod Projekt Atol IG: @projektatol
Zavod Projekt Atol FB: https://www.facebook.com/ProjektAtol
konS spletna stran: https://kons-platforma.org/
konS website: https://kons-platforma.org/en/
konS FB: https://www.facebook.com/kons.platform
konS IG: https://www.instagram.com/kons_platform/