Mineva 101. leto od smrti Edvarda Rusjana

datum: 06.01.2012

kategorija: V središču

V ponedeljek, 9. januarja 2012, mineva 101. leto, od kar se je v Beogradu na letalskem mitingu ob vznožju Kalamegdana ponesrečil pionir slovenskega letalstva Edvard Rusjan. Njegovemu letalu je močan sunek vetra zlomil krila, zato je strmoglavilo. Edvarda Rusjana so pokopali v Beogradu v navzočnosti 14 tisoč ljudi.

Leta 2009 Rusjan_Beograd.JPGje Mestna občina Nova Gorica skupaj z Goriško pokrajino, številnimi Slovenci iz Italije in nečakinjo bratov Rusjan Grazio Rusjan pripravila veliko praznovanje ob 100-letnici prvega poleta z motornim letalom bratov Rusjan. Konec minulega decembra pa je izšla nova knjiga o bratih Rusjan z naslovom V sinjo brezkončnost, ki jo je napisal Vili Prinčič. V njej avtor opisuje prizadevanja številnih posameznikov in institucij za ohranitev spomina na brata Rusjan.
Novo Gorico krasi visoka stolpnica Eda center, ki nosi ime po priljubljenem Edvardovem letalu. Ob njej stoji spomenik, delo kiparja Janeza Lenassija, posvečen temu velikemu imenu slovenskega letalstva, Edvardu Rusjanu, na katerega smo zelo ponosni.

 

 

 

09-Rusjan-MJV Beograd02-Rusjan-MJV Beograd16-Rusjan-MJV Beograd