Prva seja skupščine Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS »Območje občin: Comune di Gorizia(I), Mestna občina Nova Gorica (SLO) in Občina Šempeter-Vrtojba (SLO

datum: 06.02.2012

kategorija: V središču

V petek, 3. februarja, je v Ritterjevi dvorani Trgovinske zbornice v Gorici (I)potekala prva seja skupščine Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS »Območje občin: Comune di Gorizia(I), Mestna občina Nova Gorica (SLO) in Občina Šempeter-Vrtojba (SLO)«. Na petkovi seji so člani skupščine za predsednika izvolili Franca Frattinija, nekdanjega italijanskega ministra za zunanje zadeve in poslanca italijanskega parlamenta, za podpredsednika pa dr. Roberta Goloba, mestnega svetnika Mestne občine Nova Gorica in predsednika uprave podjetja GEN - I d.o.o.. Imenovali so tudi nadzorni svet združenja.Skupščina je najvišji organ EZTS, ki nadzira, potrjuje in sprejema odločitve. Sestavlja jo polovica italijanskih in polovica slovenskih predstavnikov. Od tega ima Mestna občina Nova Gorica pet članov, Občina Šempeter-Vrtojba dva člana, Občina Gorica pa sedem članov.

Člani skupščine so predsednika in podpredsednika pooblastili za vodenje EZTS-ja do imenovanja direktorja in za pripravo vseh potrebnih postopkov za razpis delovnega mesta direktorja združenja, ki tokrat pripada slovenski strani. Želja vseh članov skupščine in vseh treh občin je, da bi združenje čim prej postalo operativno in začelo pridobivati evropska sredstva za projekte skupnega pomena.

S svojo prisotnostjo so ustanovno skupščino združenja počastili : veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Iztok Mirošič, generalna konzulka Republike Slovenije v Trstu Vlasta Valenčič Pelikan, Tatjana Rener iz Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko – Regionalna pisarna Štanjel ter bivši župan Mestne občine Nova Gorica ter poslanec Mirko Brulc in bivši župan Občine Šempeter - Vrtojba Dragan Valenčič, ki sta skupaj s sosednjo Občino Gorica začela s postopki za ustanovitev združenja. Na italijanski strani so se dogodka me drugimi udeležili italijanska veleposlanica v Republiki Sloveniji Rossella Franchini Sherifis, goriška prefektinja Maria Augusta Marrosu in predsednik Goriške pokrajine Enrico Gherghetta.

Predsednik skupščine Franco Frattini je poudaril velik pomen ustanovitve združenja in povedal, da je že v vlogi ministra za zunanje zadeve Republike Italije spoznaval skupen goriški prostor in velike premike v sodelovanju in sožitju, kar je po njegovem mnenju dobra popotnica za združenje. Poudaril je tudi pomen približevanja ljudi institucijam Evropske unije in sinergijam, ki lahko privedejo do uspeha. Poudaril je tudi zadovoljstvo nad izvolitvijo podpredsednika skupščine, dr. Roberta Goloba, ki pa se zaradi bolezni žal ni mogel udeležiti današnjega sklica. V poslanici, ki jo je poslal dr. Golob, je napovedal popolno pripravljenost v primeru izvolitve za razvoj združenja. Vsi trije župani, Ettore Romoli (Občina Gorica), Matej Arčon (Mestna občina Nova Gorica) in Milan Turk (Občine Šempeter - Vrtojba) so izrazili veliko zadovoljstvo nad zgodovinskim trenutkom, ki zopet povezuje skupen goriški prostor. Zahvalili so se vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je prišlo do ustanovitve združenja.