Teden arhitekture in prostora 2012

datum: 24.09.2012

kategorija: V središču

Društvo primorskih arhitektov se bo v sodelovanju z Regionalnim odborom ZAPS - Regija NOVA GORICA, Društvom Forum iz Ajdovščine in Centrom za arhitekturo Krasa med 29.09. in 7.10.2012 vključilo v vseslovenski Teden arhitekture in prostora z bogatim programom, katerega cilj je predvsem tkanje stikov ter spodbujanje sodelovanja med stroko in širšo javnostjo. Nosilna tema letošnjega Tedna arhitekture in prostora, ki ga vsako leto promovira Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), je Prenova družbe - Prenova mest - Prenova stavb.

V letošnjem letu se Program Tedna arhitekture in prostora za Severno Primorsko in Kras dotika aktualnih tem, ki niso zgolj strokovni izziv, temveč so pomembne za kvaliteto življenja v našem prostoru. Program želi v  največji možni meri predstaviti različne projekte prenove na našem območju ter spodbuditi širšo javno razpravo oziroma razmislek o načinu življenja v našem prostoru ter možnostih, ki jih le-ta ponuja. Vabljeni! 

V Tednu arhitekture in prostora 2012 se bodo v Štanjelu, Kobdilju in Gorici (IT) zvrstili sprehodi po zapuščini Maksa Fabianija v spomin na 50. obletnico smrti velikega primorskega arhitekta, ki je v naših krajih pustil velik pečat in katerega delo je še vedno izjemno aktualno. Ob tej priliki bo, med drugim, možen ogled Trgovskega doma v Gorici, kjer se pravkar izvaja temeljita prenova, kot tudi ogled Domačije Fabiani (arhitektove družinske hiše), katere prenova je v fazi priprave. V Štanjelu bo postavljena tudi arhitekturna razstava “Oživljanje zakladov Vipavske doline” in  organiziran posvet “Prenova dediščine – priložnost za razvoj”, kjer bo skozi praktične primere in izkušnje prikazan proces prenove dediščine v turistične namene iz širšega regijskega prostora in sicer  Mladinski hotel Pliskovica - Kras, Muzej slovenskih filmskih igralcev Divača - Kras, Počitniška hiša kmetije Tonkli – Breginjski kot, vila Alma vista – Goriška brda.  

V Vipavi bo organiziran voden ogled Lantierijevega dvorca, katerega prenova predstavlja tako za Vipavo kot za širši prostor pomembno pridobitev, obenem pa gre tudi za enega večjih projektov prenove v naših krajih nasploh.  Da pa ne bi pozabili na posebne kraje na Primorskem se bo v Taboru nad Erzeljem odvil tudi kulturni dogodek Atlas posebnih krajev v sodelovanju z društvom Unicum iz Celovca.

V Ajdovščini si bo mogoče ogledati različne arhitekturne in fotografske razstave, v okviru predavanj »Ajdovščina in njen razvoj« pa začutiti razvoj mesta skozi oči mladih. Za najmlajše so predvidene otroške arhitekturne delavnice, za tiste, ki se vedno radi naučijo česa novega bo na voljo tečaj arhitekturnega risanja. Organiziran bo tudi voden ogled Mladinski center Hiša mladih ter klepet z arhitekti, ki so med drugim tudi avtorji projekta Mladinskega centra Hiša mladih v Ajdovščini.

V Novi Gorici se bo pod skupnim imenom »Nova Gorica 4xMM Mesto Meje, Mesto Moderne, Mesto Mladih, Moje Mesto«  zvrstil niz  dogodkov, katerih namen je predvsem spodbuditi razpravo  o načinu doživljanja mesta, njegovi identiteti ter smeri razvoja. V ta namen se bodo v mestu dogajale različne prireditve, od projekcij filmov o arhitekturi, prostoru in za mesto pomembnih arhitektih, do fotografskih razstav. Organiziranih bo tudi več javnih okroglih miz o skupnem prostoru, ki ga mesto predstavlja in na katere organizatorji vabijo vse prebivalce in uporabnike mesta. Cel teden si bo v centru možno ogledati predvideno prenovo osrednjih javnih površin v mestu ter razstavo zgodovinskih fotografij o nastajanju mesta. Da bi meščani lahko dobili vpogled v proces oblikovanja rešitev za ureditev centra mesta ter obenem izrazili svoje mnenje tako o načrtovanih, kot tudi o že izvedenih objektih in prostorskih ureditvah v mestu, bo na Bevkovem trgu postavljena »spovednica prostora«. Za najmlajše se bodo v okviru pouka v osnovnih šolah odvijale otroške arhitekturne delavnice.

Več na spletnih straneh www.primorski-arhitekti.si  ali www.zaps.si
 
Pri organizaciji dogodkov se je organizatorjem pridružilo večje število različnih akterjev v prostoru in sicer Društvo humanistov Goriške, Kulturno umetniško društvo Krea, Kulturno umetniško društvo Delikatesa, Galerija Tir- Mostovna, Kinoatelje (I), Zavod Kinoatelje (SLO), UNIKUM Celovec, Arhitektura in otroci,  Ustanova Maks Fabiani, Odprte Hiše Slovenije, družina Malgaj,  Univerza v Ljubljani - Fakulteta za Arhitekturo,  Mladinski center Hiša mladih, Pilonova galerija, Zavod za varstvo kulturne dediščine - Območna enota Nova Gorica, Eda center ter kolegi iz Gorice v Italiji in sicer Waltritsch a+u, Di Dato&Meninno Architetti Associati, Diego Kuzmin architetto – Gorizia.   

Pripravo Tedna arhitekture in prostora 2012 so poleg  Mestne občine Nova Gorica, Občine Ajdovščina, Občine Vipava in Občine Komen omogočili tudi donatorji Ralux d.o.o., 4design d.o.o., P & P d.o.o., ŽAGARSTVO IN MIZARSTVO Capuder Juteršek s.p., 8OKO GRAFIČNO OBLIKOVANJE, Urška Vrtovec s.p., Glasbena agencija GiG,  Bar Splendid , VOI d.o.o., Locus d.o.o., ALU KONIG STAHL d.o.o., GONZAGA d.o.o.,  SKAPIN D.O.O., GT PODGORNIK d.o.o., Cimmex d.o.o., MozaikART, SIA d.o.o., Salonit Anhovo d.d., Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica d.d. in Komunala Nova Gorica d.d.

 

teden arhitekture 1

teden arhitekture 2

teden arhitekture 3

teden arhitekture 4

teden arhitekture 5

teden arhitekture 6

teden arhitekture 7