Postavitev drevesa Silvana Furlana

datum: 20.03.2013

kategorija: V središču

Vljudno vabljeni, da se v petek, 22. marca 2013, ob 12. uri na Bevkovem trgu v Novi Gorici pri maketi mesta udeležite dogodka v okviru Leta Silvana Furlana - postavitve Silvanovega drevesa. Gre za premično promocijsko drevo, ki bo s svojimi listi usmerjalo mimoidoče na različne dogodke, ki se bodo v mestu odvijali v počastitev Silvanovega leta.

Drevo prihaja iz festivala Kino otok, projekta, v katerega je Silvan Furlan verjel od same idejne zasnove in ki je zaživel prav s pomočjo njegovega botrstva.

Z nami bodo:
Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica
Nedjan Brataševec, direktor podjetja ARC Group, častni konzul Republike Poljske v Sloveniji in boter Silvanovega drevesa
Lorena Pavlič, direktorica festivala Kino otok Izola
mag. Miranda Brataševec, predsednica Ustanove Silvana Furlana in Silvanova sestra
Mateja Zorn, koordinatorka programa "Leta Silvana Furlana" in sodelavka Kinoateljeja
Bojan Bratina, ravnatelj Gimnazije Nova Gorica


Mestna občina Nova Gorica že tradicionalno posamezno leto posveča enemu od domačinov, ki so na svojem področju pomembno prispevali k prepoznavnosti goriškega prostora. Letošnje leto tako posvečamo Silvanu Furlanu (1953 - 2005), filmskemu kritiku, scenaristu in režiserju, ki je močno vplival na razvoj filmske kulture na Goriškem, pa tudi v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Letos mineva 60 let od njegovega rojstva. Silvan Furlan je v letošnjem letu kot osebnost leta rdeča nit številnih dogodkov, ki vzpodbujajo filmsko ozaveščenost in obeležijo njegovo delovanje na področju filmske kulture.


Pri projektu "Leto Silvana Furlana" smo združili moči: Ustanova Silvana Furlana, Mestna občina Nova Gorica, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica in Turistična zveza Nova Gorica ter številni soorganizatorji: Hiša Filma – Palazzo del cinema Gorizia (Kinoatelje, Transmedia, Mediateca.GO, Premio Sergio Amidei), Slovenska kinoteka, Kino Otok, Kinodvor, Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe, Slovenski filmski center idr.