Mestna občina Nova Gorica prejela pokroviteljstvo praznovanja dneva reke Soče

datum: 31.05.2013

kategorija: V središču

To nalogo mestna občina prevzema za dve leti in v ta namen smo oblikovali poseben program prireditev, ki bodo na svojstven način ovrednotile reko Sočo in našo vpetost vanjo.

Pobudo za razglasitev dneva Soče sta pred leti podali avtorici filma o Soči in ljudeh ob njej z naslovom Trenutek reke, Nadja Velušček in Anja Medved, skupaj z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave. Predlog je bil posredovan tudi takratnemu Ministrstvu Republike Slovenije za okolje in prostor. Pobudo so na svetu regije podprle občine, ki  ležijo ob Soči ali spadajo v njeno porečje. Župani vseh posoških občin so izrazili  pripravljenost, da bodo dejavnosti ob dnevu reke Soče med seboj usklajevali z ustreznimi državnimi, občinskimi in drugimi ustanovami. V ta namen so  pripravili  pismo o nameri za izvajanje projekta Praznovanje dneva reke Soče, ki so ga marca 2011 tudi podpisali. Aktivnosti v okviru praznovanja imajo predvsem namen informiranja in  osveščanja o pomenu reke Soče ter varstva in izboljšanja sonaravnega stanja reke.

 Pokroviteljstvo prvih dveh let je prevzela Občina Tolmin, gostiteljstvo dogodka ob  Svetovnem dnevu voda leta 2011 s podpisom pisma o nameri pa je prevzela Mestna občina Nova Gorica. Z lanskim letom se je izteklo dvoletno pokroviteljstvo Občine Tolmin nad praznovanjem dneva reke Soče. Župan Matej Arčon je tako na majski seji Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica od tolminskega župana Uroša Brežana prejel znak pokroviteljstva dneva reke Soče. Ob tej priložnosti je povedal:

"Znak praznovanja dneva reke Soče sprejemamo z zavezo, da bomo skrbeli za promocijo in vrednotenje reke Soče, zlasti pa v tem vidimo priložnost, da predstavimo aktivnosti, ki so v naši občini povezane z reko in skrbjo za okolje ter čiste vode," bo na današnji seji poudaril novogoriški župan Matej Arčon."

V juniju na mestni občini začenjamo niz letošnjih dogodkov v počastitev Dneva reke Soče s Svetovnim prvenstvom v kajaku in kanuju na divjih vodah v disciplini Spust, ki bo potekalo med 14. in 16. junijem v Solkanu. V okviru prvenstva bo velik poudarek namenjen prav promociji reke Soče in njene turistične ponudbe. 29. in 30. junija mu bo sledila Mladinska mednarodna tekma v kajaku, slalom Olimpic hopes, na kateri bomo reko predstavili 300 mladim iz 18 držav, tudi iz Amerike in Nove Zelandije. Nadaljujemo s poletnimi otroškimi ustvarjalnicami v okviru Poletja ob Soči, ki ga organizira Športno društvo Sonček. Letos bodo otroci, udeleženci Poletja ob Soči, posebej ustvarjali na temo reke Soče in na koncu pripravili razstavo izdelkov. Tako bodo pokazali, kako Sočo doživljajo in živijo naši najmlajši. V soboto, 31. avgusta, bo v Kajak centru v Solkanu potekala Retro kajak tekma v kajaku na divji vodi v stilu 80-ih let z obujanjem starih tehnik kajakaške vožnje, takratnih kajakov in ostale kajakaške opreme ter na splošno oblačil tistega časa. Gre za posebno zgodbo o kajakaših in Soči, ki bo tistega dne pridobila zgodovinski navdih. V večernem času pa se bo v kajak centru odvil še filmski festival GOFF - Goriški festival športov v naravi. Prvega septembra bo na programu tradicionalna Soška regata, ki že vrsto let povezuje ljubitelje Soče s slovenske in italijanske strani. Vrhunec dogajanja bo v mesecu oktobru ob dnevu Soče, ko pripravljamo konferenco na temo kakovosti površinskih voda. V mestni občini namreč posvečamo posebno skrb okolju in čistim vodam. Konferenco bomo pripravili prav z namenom osveščanja javnosti o pomenu čiste vode za zdravje in za kvaliteto našega življenja.