Evropski teden mobilnosti 2013

datum: 16.09.2013

kategorija: V središču

Program dogodkov in aktivnosti v Novi Gorici ob Evropskem dnevu mobilnosti z osrednjo temo "Vaš korak za čistejši zrak" - 16.9. - 22.9.2013

Študije iz različnih delov sveta dokazujejo, da je mogoče zmanjšati prometne površine, namenjene avtomobilom, ne da bi s tem povečali gostoto prometa na bližnjih ulicah. Prav nasprotno, promet se pri tem občutno zmanjša, kar prispeva k bolj prijaznemu okolju v različnih pogledih.
Teden mobilnosti izhaja iz veliko dobrih izkušenj, ki so jih evropska mesta pridobila z organizacijo dveh dobro sprejetih dogodkov z imenom »V mestu brez avtomobila!«. V Bruslju je bila tako 19. aprila 2002 sprožena nova pobuda Evropski teden mobilnosti. Projekt je nastal s politično podporo Generalnega direktorata za okolje pri Evropski komisiji, za njegovo koordinacijo pa so se na evropski ravni povezale tri velike mreže evropskih mest.

Osrednjo temo Evropskega tedna mobilnosti letos povzema slogan "Vaš korak za čistejši zrak", ki opozarja na vlogo prebivalcev, ki lahko z majhnimi spremembami v potovalnih navadah izjemno vplivajo na kakovost življenja in zraka v mestih. Avtomobili namreč še vedno ostajajo glavni onesnaževalci zraka, ki ga vdihujemo.

V Sloveniji vsako leto v pobudi povprečno sodeluje več kot dvajset občin, nekatere redno že od sega začetka (Celje, Gornja Radgona, Koper, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Vrhnika). Sicer pa je lani Evropski teden mobilnosti obeležilo kar 2.158 lokalnih skupnosti iz 39 držav, ki so uvedle 7.717 trajnih ukrepov za krepitev trajnostne mobilnosti v urbanem okolju. Sodelujoči pa zadnja leta ne prihajajo le iz Evrope, temveč se pobudi v vedno večjem številu pridružujejo tudi mesta z drugih celin. Letos se ji bo s 152 sodelujočimi mesti priključila celo Kitajska.

V Mestni občini  Nova Gorica v akciji sodelujemo tudi letos in  naše delo usmerjamo v vse več trajnih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti.. 

V priponki je program dogodkov in prireditev v naslednjem tednu. Posebej izpostavljamo začasno ureditev Kidričeve ulice od krožišča z Erjavčevo do križišča z Jelinčičevo ulico, ki bo v naslednjih letih prerasla v trajno rešitev.

 

Program dogodkov in aktivnosti

Teden mobilnosti 2013

 

 

Povezave za več informacij

http://tedenmobilnosti.si/2013/

http://www.mobilityweek.eu