Uvodna večera Filmskega gledališča v Novi Gorici posvečena SIlvanu Furlanu

datum: 30.09.2013

kategorija: V središču

Letošnji začetek nove sezone Filmskega gledališča v Novi Gorici bo v okviru Leta Silvana Furlana pospremljen z dvema večeroma, posvečenima Silvanu Furlanu. Ustanova Silvana Furlana in Mestna občina Nova Gorica skušata obuditi razpravo o pomenu  filmske vzgoje in obenem razmišljati o možnostih plemenitenja filmskega programa v Novi Gorici.

V Kulturnem domu se temu pridružujejo, zato zdaj napovedujejo dva večera, na katerih se bodo gostje dotaknili goriške filmske ponudbe, filmske vzgoje in pogleda v prihodnost.

 

Silvan Furlan je bil eden od pobudnikov ustanovitve filmskega gledališča in je pri oblikovanju njegovega programa tvorno sodeloval. Sodelovanje je gojil tudi potem, ko je postal direktor Slovenske kinoteke.

 

Prvi večer se bo zgodil v petek, 4. oktobra, ob 20.15 v mali dvorani Kulturnega doma v Novi Gorici. Na njem si bomo lahko ogledali edini avtorski film Silvana Furlana, igrano-dokumentarni film Deklica s frnikulami, ki ga je Silvan posvetil njegovi največji filmski muzi Iti Rini. Pred tem pa se bomo v krajšem pogovoru z gosti spomnili začetkov filmskega gledališča v Novi Gorici. Pogled bomo skušali obrniti tudi v prihodnost, v bodočo filmsko ponudbo v mestu.

 

Prisotni bodo soustvarjalci Filmskega gledališča v Novi Gorici od njegovih začetkov do danes: Jože Dolmark, Nadja Velušček, Milovan Valič, Venčeslav Pajntar, Denis Valič, Pavla Jarc in drugi. Razgovor bo povezovala Mateja Zorn, sodelavka Ustanove Silvana Furlana in Kinoateljeja v Gorici.

 

Drugi večer se bo zgodil v petek, 11. oktobra 2013, ob 20.15 v mali dvorani Kulturnega doma v Novi Gorici. Kot direktor Slovenske kinoteke se je Furlan med drugim zavzemal za trajni nakup mednarodnih filmskih mojstrovin, med katerimi je tudi film Pravilo igre (La règle du jeu), francoskega režiserja Jeana Renoirja, ki po mnenju mednarodnih filmskih kritikov velja za enega najboljših filmov vseh časov. V njem je glavno žensko vlogo odigrala Nora Gregor, gledališka in filmska igralka, rojena v Gorici leta 1901.

 

Besedo o njej bo na večeru prispeval Igor Devetak, odgovorni urednik Primorskega dnevnika v Gorici in soavtor ter urednik knjige o Nori Gregor I'imperfezione della bellezza. 

 

Prisrčno vabljeni, VSTOP PROST!

 

Organizatorji in soorganizatorji Leta Silvana Furlana: Ustanova Silvana Furlana, Mestna občina Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica,Turistična zveza Nova Gorica, Hiša filma – Palazzo del cinema ( Kinoatelje, Transmedia, Mediateca.GO, Premio Sergio Amidei), Slovenska kinoteka, Kino Otok, Kinodvor, Animateka, Ljubljanski mednarodni filmski festival, Filmski center, Goriška knjižnica Franceta Bevka idr.