Vzpostavljen sistem izposoje klasičnih in električnih koles v Novi Gorici

datum: 27.03.2015

kategorija: V središču

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je danes pred novogoriškim TIC-em v uporabo predal kolesa Krpan, ki jih je mestna občina pridobila v okviru čezmejnega projekta Croctal. Kolesa so vključena v sistem izposoje koles Bikeways.eu, za katerega bosta v Novi Gorici skrbela Turistična zveza TIC Nova Gorica in trgovina CULT iz Solkana.

Izposoja bo potekala preko spletne strani Turistično informacijskega centra TIC Nova Gorica na naslovu www.novagorica-turizem.com oziroma neposredno na spletni strani www.bikeways.eu/, na kateri je mogoče rezervirati termin izposoje koles in vrsto kolesa.

    Navadna kolesa si bo mogoče v Novi Gorici izposoditi na naslednjih lokacijah: v TIC-u Nova Gorica (na razpolago je 6 koles), v trgovini Cult Solkan (na razpolago so 4 kolesa) in v Hotelu Siesta (na razpolago sta 2 kolesi). V novogoriškem TIC-u si bo mogoče izposoditi tudi 4 električna kolesa.  Cena za izposojo navadnih koles znaša 3 evre (časovna omejitev enega dne).  Za izposojo električnega kolesa bo za 2 uri potrebno odšteti 12 evrov, za 4 ure 18 evrov in za celodnevni najem 26 evrov. Zbrana sredstva iz naslova izposoje bodo namenjena sistemu vzdrževanja koles. Kolesa bo mogoče vrniti na katerikoli od treh lokacij na območju Nove Gorice.
         Mestna občina Nova Gorica je za projekt Croctal namenila 163.920 evrov, delež sofinanciranja Evropske unije pa znaša 112.000 evrov.  Glavni cilj projekta je bila izdelava mreže kolesarskih poti oziroma izvedba manjkajočih delov kolesarskih povezav v sistemu kolesarskega omrežja na območju posameznega partnerja, z upoštevanjem čezmejnih navezav. V Novi Gorici se je v okviru projekta uredila kolesarska povezava med Erjavčevo ulico in Solkanom, in sicer kolesarska steza ob Eda centru po Delpinovi ulici ter kolesarska pot po Ulici Gradnikove brigade, na katero se navezuje v letu 2014 urejena kolesarska  kolesarska povezava po Lavričevi ulici v Novi Gorici, do konca aprila bo izveden tudi kolesarski pas po Vojkovi ulici od krožišča pri Brumatu proti Sabotinu v Solkanu, in sicer s pomočjo sredstev čezmejnega projekta Bimobis.
    Direktor Goriške lokalne energetske agencije GOLEA Nova Gorica Rajko Leban pa je ob tej priložnosti z namenom promocije trajnostne mobilnosti Mestni občini Nova Gorica predal v uporabo električno kolo, ki ga je omenjena agencija zagotovila kot partner v okviru strateškega projekta Alterenergy. Gre za vzmeteno mestno kolo, primerno tako za vožnjo po mestu kot tudi za kratek izlet izven mesta. Upravljanje električnega pogona je preprosto in poteka preko LCD zaslona, ki prikazuje nivo napolnjenosti baterije, hitrost in prevoženo razdaljo.

slika kolesa

 

logo croctal1

logo croctal2

logo croctal3

logo croctal4