Ulica nasmehov med Novo Gorico in Gorico

datum: 08.10.2015

kategorija: V središču

Prijazno vabljeni na prireditev ob odprtju razstave z naslovom Ulica nasmehov, ki bo v soboto, 10. oktobra 2015, ob 11. uri na Trgu Evrope med Novo Gorico in Gorico. Sledil bo ogled razstave na Erjavčevi in Škabrijelovi ulici.

RAZSTAVNI PROJEKT ULICA NASMEHOV

Na Ulici nasmehov, ki bo povezala Erjavčevo ulico v Novi Gorici in italijansko ulico Via San Gabriele v Gorici (Italija), si boste lahko ogledali 60 izbranih fotografij. Njihov namen je prikazati, kako otroški nasmeh, ki je poln radovednosti, pristnosti in energije, premaguje vse meje, ki jih odrasel človek postavlja; tako nacionalne, rasne, verske, jezikovne kot tudi starostne, mentalne, čustvene in duševne.

Razstavni projekt Ulica nasmehov je povezal otroke obeh Goric. Učenci OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica z Ledinami, OŠ Kozara Nova Gorica ter OŠ Abelardo Pecorini Straccis iz Gorice so bili vključeni v vodene fotografske in fototerapevtske aktivnosti pod naslovom »Nasmeh dobim in ga delim«. V okviru teh dejavnosti so spodbujali pozitivno občutenje in izražanje ter skupaj ustvarili skoraj 200 fotografij nasmehov sošolcev, s katerimi so okrasili šole.

Projekt Ulica nasmehov poteka pod okriljem Ustanove Silvana Furlana. Idejno ga je zasnovala in vodila Anita Zelić, pionirka fototerapije v Sloveniji. Za koordinacijo projekta na italijanski strani je skrbela Emanuela Mazgon. Pokroviteljici projekta sta Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica.

Ali ste vedeli, da se v vašem nasmehu skriva čarovnija?

Tako smeh kot tudi ogledovanje fotografij, na katerih se nekdo smeje, sproža v možganih kemični proces, ki vpliva na nas tako, da podobo zrcalimo. S tem,  ko se nasmejemo, pa se sprožijo v telesu biokemični procesi, ki imajo izreden vpliv na naše psihofizično delovanje. Smeh zdravi, sprošča, spodbuja radost, kreativnost in ne nazadnje povezanost med ljudmi.

Vljudno vabljeni.

 

Ulica nasmehov - vabilo.pdf