Začetek knjižnega sejma "Knjige pod jelkami"

datum: 14.12.2015

kategorija: V središču

V okviru novoletnih prireditev Mestne občine Nova Gorica "Stopimo skupaj v novo leto 2016" se v torek, 15. decembra, ob 12. uri v organizaciji Društva humanistov Goriške na Bevkovem trgu v Novi Gorici začenja knjižni sejem z naslovom Knjige pod jelkami. Z njim želi društvo obiskovalce seznaniti s knjižnimi novostmi in ponuditi širok izbor kvalitetne literature za preživljanje hladnih zimskih dni ali za obdarovanje najbljižjih. Spremljevalni program sejma, ki se bo odvijal vse do petka, 18. decembra, je namenjen vsem generacijam, saj obsega tako otroške delavnice kot različne pogovore s poudarkom na avtorjih iz goriškega prostora.

Knjige pod jelkamiNa stojnicah se bodo vsak dan do 20. ure predstavljale založbe: Animateka, Beletrina, Buča, Družina, Karantanija, Mladinska knjiga, Mohorjeva družba, Sanje, Sophia, Stripburger, ZRC, Založba *cf in druge.

V spremljajočem programu bo jutri, v torek, 15. decembra, ob 18. uri v Caffe baru Gallus pogovor z Dorico Makuc, novinarko in publicistko, ki s članki, knjigami, radijskimi oddajami in dokumentarnimi filmi že desetletja beleži zgodovino Slovencev v Goriškem prostoru. Z avtorico se bo pogovarjala Marija Mercina. Ob 19.30 bo sledil otvoritveni performans s skupino I.D.I.O.T. Gre za literarni avdio-vizualni performans in predstavitev istoimenske revije o poeziji, prozi, drami in literaturi.

V sredo, 16. decembra, se spremljevalni program vse do petka, 18. decembra, nadaljuje v kavarni Eda Centra. Ob 16.30 bo na sporedu otroški program z Aljo Furlan in Miškom Šimom, ki prihaja iz otrokom dobro poznanih pravljic in prinaša sporočilo o lepoti knjižnega sveta. Ob 19. uri pa se bo novinar Mitja Marussig o spominih na goriško hardkor sceno v njenem zlatem obdobju v drugi polovici 90. let pogovarjal z Markom Rusjanom, ki bo predstavil knjigo “Strah pred svobodo – hardkor in upor”.

V četrtek, 17. decembra, bo ob 16.30 otroški program z Ano Žerjal in kačo Kačurdo, ki ne more zaspati. Ob 19.30 pa bo sledil pogovor s kolumnistom Mladine Miho Blažičem -N'Tokom in kolumnistom Siola Luko Lisjakom Gabrijelčičem, ki ga bo povezoval Blaž Kosovel. (Prvotno napovedan pogovor z Ervinom Hladnikom Milharčičem je odpovedan zaradi nujne službene poti.)

V petek, 18. decembra, ob 18. uri bo na sporedu predstavitev stripov o Almi Karlin, Zverinicah iz Rezije in Pijanem zajcu založbe Stripburger. Avtorji bodo predstavili svoje novosti, izdane pri edini slovenski specializirani založbi za strip, Stripburger. Marijan Pušavec in Jakob Klemenčič bosta predstavila pravkar izdani strip “Alma M. Karlin, svetovljanka iz province”, ki prinaša zgodbo prve ženske na svetu, ki je sama prepotovala okoli sveta, prvič v stripovskem formatu. David Kranjčan pa bo predstavil svoj novi strip “Pijani zajec” in prejšnjega, v katerem v stripovski obliki nastopajo tudi “Zverinice iz Rezije”.

Knjižni sejem se bo v petek, 18. decembra, na Bevkovem trgu ob 21. uri zaključil s koncertom Tinkare Kovač in učenci Glasbene šole Nova Gorica.