Spletna stran odslej prilagojena za slepe in slabovidne ter za prikaz na mobilnikih

datum: 15.06.2016

kategorija: V središču

Da bi ponovno izboljšali uporabniško izkušnjo spletne strani Mestne občine Nova Gorica, smo se odločili za njeno prenovo. Pri pripravi uporabniške zahteve za prenovo strani smo analizirali vsebine, uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Dnevno stran Mestne občine Nova Gorica, ki je dostopna na naslovu www.nova-gorica.si, obišče povprečno 1000 uporabnikov. Obsega zelo veliko različnih vsebin in novičarske sklope od leta 2000 dalje, kar predstavlja veliko dodano vednost spletnega mesta.

Prenova spletne strani vključuje štiri glavne sklope, in sicer: optimizacijo vsebinske strukture strani, odzivno prilagoditev spletnega mesta, optimizacijo strani za slepe in slabovidne in tehnične ter funkcionalne dopolnitve. Prenovo je v sodelovanju z ekipo mestne občine izvedlo podjetje Arctur d.o.o., ki je že od leta 1996  tehnični skrbnik spletnega mesta Mestne občine Nova Gorica.

Z vsebinsko in grafično prenovo želimo spletno mesto  ob razširjeni in obogateni vsebini še bolj približati uporabnikom, dodatno poenostaviti iskanje informacij in podatkov ter povečati preglednost in uporabnost vsebin. Pred prenovo smo pregledali podatke o dostopanju do našega spletnega mesta in vsebinah, ki jih obiskovalci strani najpogosteje iščejo oziroma klikajo. Te vsebine smo še dodatno izpostavili že na vstopni strani, posebej smo najbolj uporabne informacije zajeli tudi v zavihku Za občane.

Odzivna prilagoditev strani omogoča dinamično prilagajanje izgleda spletne strani glede na različne velikosti brskalnika na različnih medijih (telefoni, tablice, monitorji). Odslej je tako stran prilagojena tudi za prikaz na mobilnih telefonih.

Optimizacija spletne strani za slepe in slabovidne vključuje dve dodatni verziji prikaza spletnega mesta, ki sta dosegljivi preko hitrih gumbov; povečave velikosti tipografije in visokokontrastni način prikaza spletnega mesta. Spletna stran je pripravljena na način, da ne omejuje dostopa prek bralnika ali bralne vrstice.

Ostale tehnične in funkcionalne dopolnitve strani se nanašajo na posezne vsebinske sklope, v katerih smo izboljšali preglednost in tehnični prikaz (npr. sklop Projekti).  

Prihodnji teden bomo objavili novo spletno mesto Mestne občine Nova Gorica, ki bo namenjeno predstavitvi dogodkov v organizaciji Mestne občine Nova Gorica. Do tega spletnega mesta bodo uporabniki lahko dostopali tudi z obstoječe strani mestne občine.