Letni kino Silvana Furlana

datum: 10.08.2016

kategorija: V središču

Na Poletni sceni nadaljujemo s projekcijami četrte sezone Letnega kina Silvana Furlana. Poseben večer se nam obeta v sredo, 10. avgusta, ob 21. uri, saj bo na sporedu film slovenskega režiserja Žige Virca Houston, imamo problem! Film raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih.


     Tudi v četrtek, 11. avgusta, ob 21. uri je pred nami zanimiv, drugačen večer, saj bo na ogled slovenska grozljivka Idila. Z nami bodo tudi gostje, in sicer režiser Tomaž Gorkič, producent Zoran Dževerdanović in direktor fotografije Nejc Saje.
     V nedeljo, 14. avgusta, ob 21. uri se Letni kino vrača na Poletno sceno s filmom Zenit hrvaškega režiserja Daliborja Matanića. Gre za izjemen film, ki je prejel nagrado žirije v sekciji Posebni pogled v Cannesu in vesno za najboljšo fotografijo. Gost voditeljice Mateje Zorn bo pred filmom domačin Nejc Cijan Garlatti, sicer član Slovenskega narodnega gledališča, ki igra v tem filmu. V torek, 16. avgusta, ob 21. uri pa bo na sporedu film italijanskega režiserja Giuseppeja M. Gaudina V imenu ljubezni, v katerem blesti Valeria Golino. Na lanskoletnem filmskem festivalu v Benetkah je za najboljšo žensko vlogo prejela nagrado Coppa Volpi. Večer pripravljamo v sodelovanju s Kino Otokom, zato bo naša gostja direktorica festivala Kino Otok Tanja Hladnik. V sredo, 17. avgusta, ob 21. uri pa se bomo srečali s kratkimi filmi, kar nekaj njihovih ustvarjalcev prihaja z Goriškega.
     Mestna občina Nova Gorica posveča letošnje leto v Solkanu rojenemu lutkarju Milanu Klemenčiču in ob tej priložnosti bo na letnem kinu v četrtek, 18. avgusta, ob 21. uri na ogled češki celovečerni lutkovni film Mali mož. Večer nastaja v sodelovanju s festivalom Film na oko. Pred filmom pa bo priložnost za pogovor o Klemenčiču in lutkah, naši gostji bosta Katarina Brešan, kustosinja za umetnostno zgodovino Goriškega muzeja in Mojca Valič, scenografka.
Platno bo na zadnji letošnji filmski večer letnega kina zasijalo v črno belih podobah Charlesa Chaplina iz leta 1928. S projekcijo filma Cirkus se Letni kino Silvana Furlana pridružuje praznovanju 20. obletnice Slovenske kinoteke, zato bo naš gost direktor Slovenske kinoteke Ivan Nedoh.