Evropski teden mobilnosti 2016 - Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost

datum: 19.09.2016

kategorija: V središču

V Novi Gorici poteka program Evropskega tedna mobilnosti. Pripravili smo številne zanimive in raznolike dogodke, ki vas bodo spodbudili k zdravemu in prijetnemu gibanju ter uporabi javnih prevoznih sredstev, kolesa ali telovadnih copat.

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI letos ponovno povezuje na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Do vrhunca dogajanja med 16. in 22. septembrom bodo po vsej Evropi potekale številne aktivnosti, ki bodo spodbujale k pametni in trajnostni mobilnosti kot dobri investiciji.

PAMETNA MOBILNOST ZA GOSPODARSKO USPEŠNOST je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Raziskave nameč jasno kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost. Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov je, denimo, višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k čemur lahko prispeva prav vsak izmed nas.

V SLOVENIJI bo letos pomembna tema na občinski ravni priprava Celostnih prometnih strategij, ki jih pripravlja kar 63 občin, med njimi tudi Mestna občina Nova Gorica. Poleg občin se lahko pestremu dogajanju z registracijo svojih aktivnosti in prizadevanj na platformi MOBILITYACTIONS pridružijo tudi šole, društva, javna in zasebna podjetja in druge nevladne organizacije. Posamezniki in ekipe sodelavcev pa bomo lahko z vrtenjem pedalov prispevali vsak svoj kamenček v mozaiku pametne mobilnosti s sodelovanjem v zabavni in koristni kolesarski akciji Pripelji srečo v službo.

DAN BREZ AVTOMOBILA 22. septembra bo že tradicionalno poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa in odkrili, čemu, namesto avtomobilov, lahko namenijo dragoceni javni prostor.

Program aktivnosti v Mestni občini Nova Gorica v času Evropskega tedna mobilnosti:

program.jpg

Dan brez avtomobila.jpg