Odkritje parkovnega spomenika generalu Svetozarju Boroeviću pl. Bojni

datum: 07.12.2016

kategorija: V središču

V soboto, 10. decembra 2016, bo ob 11. uri na Prevalu nad Novo Gorico slavnostno odprtje parkovnega spomenika generalu Svetozarju Boroeviću pl. Bojni. Pobudo za postavitev spomenika je dalo Društvo soška fronta 1915–1917, ki skrbi za ohranjanje spomina na prvo svetovno vojno. Že dlje časa se je društvo pripravljajo na ta dogodek, ki sodi v niz obeležitev 100. obletnice prve svetovne vojne. Postavitev spomenika je podprla Mestna občina Nova Gorica, ki je za postavitev spomenika in ureditev parka iz proračuna namenila 47.580 evrov, sredstva pa je prispevalo tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Poleg ohranjanja spomina na generala Boroevića je mestna občina s tem projektom uredila priljubljeno razgledno točko na Prevalu, od koder vodi pot na sosednje vrhove in pomembne točke zgodovinske dediščine soške fronte, kot sta Škabrijel in Sveta Gora s celotnim zaledjem na planoti. Nova turistična točka bo skupaj z urejenimi tematskimi potmi na Škabrijelu in na Sabotinu v okviru Parka miru zagotovo še bolj zanimiva za obiskovalce in pohodnike. Poleg postavitve spomenika je bil urejen tudi park s parkiriščem, postavljene so klopi in informacijska tabla. Idejno zasnovo in projektno dokumentacijo je izdelalo podjetje Kreadom d.o.o., dela pa je opravilo Cestno podjetje Gorica d.d.

Na sobotni slovesnosti bodo zbrane nagovorili predsednik Društva soška fronta 1915–1917 Tadej Munih, župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon in minister za kulturo Anton Peršak. Kulturni program bosta sooblikovala Trobilni kvintet Slovenske vojske in Akademski pevski zbor Vinko Vodopivec. Za parkiranje bo poskrbljeno ob prizorišču.

 

Fotogalerija z dogodka (David Verlič)

Svetozar Boroevic pl. Bojna_1Svetozar Boroevic pl. Bojna_3

Svetozar Boroevic pl. Bojna_2