Mednarodna znanstvena konferenca ob 100. obletnici prve svetovne vojne: Od Soče do Višegrada, prva svetovna vojna iz srednjeevropske perspektive

datum: 20.04.2017

kategorija: V središču

Ob 100. obletnici prve svetovne vojne bo v torek, 25. aprila 2017, na Gradu Kromberk mednarodna znanstvena konferenca »Od Soče do Višegrada, Prva svetovna vojna iz srednjeevropske perspektive/From Soča to Višegrad, The Great War from a Central European perspective«.

Konferenca predstavlja priložnost, da na burno preteklost Evrope pogledamo z vidika srednjeevropskih narodov. Udeleženci konference bodo lahko spoznali del zgodovine, v kateri se niso vedno bojevali za svojo stvar, temveč pogosto proti prijateljskim narodom ali celo proti svojim rojakom. Vojna, ki je terjala na milijone človeških žrtev in v kateri je bil uničen velik del naše regije, pa je vplivala na nastanek novih držav, obnovo starih, predvsem pa privedla do konca nadvlade tujih cesarstev na tem področju. Po stotih letih v Srednji Evropi živimo v obdobju miru, naši narodi so svobodni, kar je temelj za njihov nadaljnji razvoj. To pa ne bi bilo mogoče brez srednjeevropskega sodelovanja, ki je eden izmed pogojev za zagotavljanje današnjih razmer. Namen konference je vzbuditi zanimanje za teme, povezane z zgodovino sodelovanja v regiji z različnih vidikov ter spodbuditi proučevanje tovrstnih vsebin. Konferenca bo v angleškem jeziku in odprta za javnost.

Mednarodno znanstveno konferenco organizirajo veleposlaništva Češke republike, Slovaške republike, Poljske republike in Madžarske republike v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Univerzo v Novi Gorici, s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti ter Častnim konzulatom Republike Poljske v Novi Gorici.

Konferenca Od Soče do Višegrada - program.pdf