Na obisku v Novi Gorici veleposlanik Republike Italije v Sloveniji Paolo Trichilo

datum: 20.04.2017

kategorija: V središču

Novogoriški župan Matej Arčon je v četrtek, 20. aprila 2017, dopoldan v mestni hiši sprejel veleposlanika Republike Italije v Sloveniji Paola Trichila. Veleposlanika je spremljala generalna konzulka v Kopru Iva Palmieri.

Veleposlanik je pohvalil čezmejno sodelovanje med Novo Gorico in Gorico. Izpostavil je zlasti odmevnejše dogodke zadnjega leta, in sicer:
   - organizacijo druge plenarne seje Skupnega odbora Slovenija-Furlanija - Julijska krajina,
   - obisk Vlade Republike Slovenije, na katerem je sodeloval tudi župan Občine Gorica Ettore Romoli,
   - svečano odprtje spomenika v Doberdobu, na katerem sta prisostvovala predsednika Italije in Slovenije,
   - vzpostavitev in delovanje Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje – EZTS GO,
   - aktivnosti za skupno prijavo pridobitve naziva Evropska prestolnica kulture 2025, ki jo Nova Gorica pripravlja skupaj z Občino Gorica.

Veleposlaništvo podpira čezmejne aktivnosti in je naklonjeno tovrstnemu sodelovanju. Ponudilo je svojo pomoč oziroma vso podporo pri morebitnih projektih, ki temeljijo na razvijanju in poglabljanju medsebojnih odnosov ter poznanstev.

Po sprejemu si je delegacija skupaj z direktorico Gospodarske zbornice Slovenije, Območne zbornice za severno Primorsko, Nevenko Volk Rožič, ter direktorjem podjetja Ilmest d.o.o., Dariom Pericem, ogledala proizvodni proces v podjetju Ilmest. Program se je nadaljeval na sedežu GZS, kjer je bilo organizirano srečanje z gospodarstveniki, namenjeno izmenjavi informacij o slovenskem gospodarstvu, s posebnim poudarkom na ekonomske, tržne in finančne vidike, ki se neposredno navezujejo na italijanske podjetnike, prisotne v Sloveniji.

 

Obisk veleposlanika ItalijeObisk veleposlanika Italije

Foto: Mateja Pelikan