Uspešen začetek poletnih dogodkov na Poletni sceni v Novi Gorici

datum: 27.06.2017

kategorija: V središču

Poletna scena

 

V soboto, 24. junija se je s koncertom skupine Soulfingers uspešno začela letošnja Poletna scena v Novi Gorici na ploščadi med novogoriško mestno hišo in Goriško knjižnico Franceta Bevka. Sledili so že prvi dogodki – opera za otroke in turinir v namiznem nogometu. Skupaj bomo zabeležili 70 večerov na Poletni sceni – simbolično 70 dni za 70 let Nove Gorice, vse do prvega vikenda v septembru, ko bomo s koncertom Feminističnega pevskega zbora Z'Borke in ŽPZ Kombinat zaključili poletno dogajanje in se že začeli pripravljati na septembrsko dogajanje ob prazniku Mestne občine Nova Gorica in številne prireditve v počastitev 70-letnice mesta ter priključitve Primorske k matični domovini.

Letošnji program se bo odvijal na sceni, ki so jo oblikovali v podjetju Palletstory in temelji na principu ponovne uporabe materialov. Njena vizualna podoba simbolizira začetek gradnje Nove Gorice in moč ter zanos brigadirjev. Tokrat sta vlogo brigadirjev prevzela Metka Fon in Matjaž Premrl. Risbe brigadirjev pa je prispevala Ana Brumat.

Poletne večere bomo vse do 2. septembra v Novi Gorici preživljali v družbi dobre glasbe, gledališča, plesa in zanimivih potopisnih predavanj. Vmes se bodo zvrstili kulinarični in tematski večeri ter dogodki za otroke. Kot je za prireditve mestne občine že značilno, pa bomo tudi tokrat pomembno besedo dali domačim, goriškim ustvarjalcem. K sodelovanju smo povabili mlade, še neuveljavljene domače skupine, ki smo jim na Poletni sceni ponudili priložnost, da se predstavijo širšemu občinstvu. V programu jih boste našli pod napovedjo: Mladi upi.

Letošnji program smo v novogoriški upravi oblikovali v sodelovanju z društvom KUD Krea pod vodstvom Tomaža Belingarja. Društvo je bilo na javnem povabilu izbrano za izvajalca gostinske ponudbe na Poletni sceni, obenem pa je sooblikovalo letošnji program.

Poletno sceno smo oživili v letu 2013, tako letos teče že peto leto poletnega dogajanja na tem prizorišču, ki je doživelo zelo dober odziv tudi pri številni publiki Poletne scene. Središče Nove Gorice z Bevkovim trgom, Borovim gozdičkom, GO skateparkom, Carinarnico in Poletno sceno tako postaja prizorišče urbanih zgodb in ob 70-letnici mesta dokazuje, da Nova Gorica vse bolj oblikuje svojo identiteto mesta.

Novost letošnje sezone je prepletanje programa z 21. Mednarodnim srečanjem saksofonistov v organizaciji Kulturnega doma Nova Gorica, saj se bo letos kar nekaj koncertov srečanja odvilo na prizorišču Poletne scene. Novost je tudi okrepljen program za otroke, ker si želimo, da bi program ponudili prav vsem generacijam. Nedelje bodo večinoma namenjene zanimivim potopisnim predavanjem Goričanov po svetu. Novost so tudi večeri narečnih govoric.

V soboto, 22. julija, pa se na Poletni sceni z islandsko-francoskim filmom Dotik vode začenja Letni kino Silvana Furlana pod taktirko Mateje Zorn. Filmski festival tudi letos posveča pozornost najnovejšim slovenskim in tujim filmom. Poseben večer se bo odvil v ponedeljek, 24. julija, s projekcijo filma Mesto na travniku Anje Medved in Nadje Velušček ter letošnjega dokumentarnega filma Alessia Bozzerja Trst, Jugoslavija.

 

Vstop na vse dogodke Poletne scene je brezplačen. Informacije o programu Poletne scene si je mogoče ogledati na spletnem mestu Mestne občine Nova Gorica  www.dogodki-novagorica.si in spremljati na FB Mestne občine Nova Gorica.

 

Utrinke prvih dogodkov Poletne scene sta v objektiv ujela David Verlič in KUD Krea:

Poletna scena odprtje_D. VerlicPoletna scena odprtje_D. VerlicPoletna scena odprtje_D. VerlicPoletna scena odprtje_D. VerlicPoletna scena odprtje_D. VerlicPoletna scena odprtje_D. VerlicPoletna scena odprtje_D. VerlicPoletna scena odprtje_D. VerlicPoletna scena opera za otroke_D. VerlicPoletna scena opera za otroke_D. VerlicPoletna scena opera za otroke_D. VerlicPoletna scena opera za otroke_D. VerlicPoletna scena turnir_KUD KreaPoletna scena turnir_KUD Krea