Podpisani pogodbi za nakup dveh novih gasilskih vozil

datum: 27.02.2018

kategorija: V središču

Prostovoljni gasilski društvi Dornberk in Nova Gorica sta danes, 27. februarja 2018, dopoldan v novogoriški mestni hiši s podjetjema Rosenbauer in Euro GV podpisali pogodbi za nakup dveh novih gasilskih vozil. Obe društvi nujno potrebujeta novo gasilsko vozilo, saj zgolj z obstoječimi vozili zaradi dotrajanosti in starosti ne moreta več zagotavljati optimalne varnosti voženj. Poleg tega se po podatkih Poveljstva javne gasilske službe Mestne občine Nova Gorica število intervencij iz leta v leto povečuje, postajajo pa tudi čedalje zahtevnejše. Vozili, ki ju bosta društvi dobili v drugi polovici letošnjega leta, bosta bistveno pripomogli k boljši opremi društev. 

Glavnino sredstev za nakup vozil v skupni vrednosti  639.217,69 € prispeva Mestna občina Nova Gorica, in sicer 550.000,00 €, preostali del pa financirata društvi iz lastnih sredstev. Kot je na današnjem slovesnem podpisu pogodb povedal Simon Vendramin, poveljnik Javne gasilske službe Mestne občine Nova Gorica, so že leta 2008 pripravili načrt potrebne posodobitve opreme. Dodal je, da v času splošne finančne krize, ki je sledila, ni bilo mogoče izpolniti vseh načrtovanih nabav, čeprav je tudi v tistem obdobju Mestna občina Nova Gorica zagotavljala določena sredstva za nabave. V minulem letu so po besedah poveljnika ocenili, da bi ponovno lahko planirali nakup vozil, ki sta za obe društvi ključnega pomena. Županu in svetnikom Mestne občine Nova Gorica se je zahvalil za posluh in odobritev večine potrebnih sredstev za nakup obeh vozil. Ob tem je poudaril, da sta tako usposobljenost kot oprema gasilcev ključni za opravljanje njihovega poslanstva. Izrazil je še zadovoljstvo, da sodijo domača gasilska društva med najbolj opremljene v državi. 

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je povedal, da se mestna občina zaveda pomena dobre opremljenosti gasilcev, saj se v  zadnjih letih število naravnih nesreč in intervencij povečuje, intervencije pa so tehnično vse zahtevnejše. Poudaril je, da je delo gasilcev zelo dragoceno, za kar so jim ljudje izredno hvaležni. Mestna občina Nova Gorica s skrbjo in financiranjem dejavnosti gasilcev redno prispeva k boljšim pogojem gasilcev za njihovo delo. 

Simon Justin, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Dornberk, je povedal, da bodo z novim vozilom zamenjali obstoječe trideset let staro vozilo. Novo vozilo bo prilagojeno potrebam in razmeram na terenu, ki ga pokrivajo. Prav tako so po besedah Simona Močnika, poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Nova Gorica, vozila veselijo v Novi Gorici, saj jim bo še kako olajšalo delo v intervencijah.

Podatki o številu opravljenih intervencij po posameznih gasilskih enotah v Mestni občini Nova Gorica ter javnega zavoda v občinah ožje Goriške:
Statistika vseh intervencij zavoda 2015-17.pdf
Statistika opravljenih intervencij v MONG po gasilskih enotah.pdf

 

Podpis pogodbe za nakup gasilskih vozil, 27. februar 2018 (foto: Mateja Pelikan)Podpis pogodbe za nakup gasilskih vozil, 27. februar 2018 (foto: Mateja Pelikan)Podpis pogodbe za nakup gasilskih vozil, 27. februar 2018 (foto: Mateja Pelikan)Podpis pogodbe za nakup gasilskih vozil, 27. februar 2018 (foto: Mateja Pelikan)Podpis pogodbe za nakup gasilskih vozil, 27. februar 2018 (foto: Mateja Pelikan)Podpis pogodbe za nakup gasilskih vozil, 27. februar 2018 (foto: Mateja Pelikan)Podpis pogodbe za nakup gasilskih vozil, 27. februar 2018 (foto: Mateja Pelikan)Podpis pogodbe za nakup gasilskih vozil, 27. februar 2018 (foto: Mateja Pelikan)Podpis pogodbe za nakup gasilskih vozil, 27. februar 2018 (foto: Mateja Pelikan)Podpis pogodbe za nakup gasilskih vozil, 27. februar 2018 (foto: Mateja Pelikan)

Fotografije: Mateja Pelikan