Pospešili bomo gospodarske odnose in menjavo: obisk italijanskega veleposlanika pri novogoriškem županu

datum: 27.03.2019

kategorija: V središču

Danes se je na obisku pri novogoriškem županu dr. Klemnu Miklaviču mudil veleposlanik Republike Italije v Sloveniji Paolo Trichilo. Oba sogovornika sta izrazila trdno odločenost, da pospešita gospodarske odnose in izvoz. Dogovorila sta se, da bosta s tem namenom organizirala konferenco, na katero bosta povabila podjetnike, investitorje in obrtnike. Pri tem bosta tesno sodelovala in vsak v okviru svojih pristojnosti prispevala k podpori podjetjem pri nastopu na trgih, investicijah in drugih oblikah gospodarskega sodelovanja. Pri pristojnih v obeh državah bosta posredovala tudi glede dograditve železniškega križišča v Šempetru. Italijanski veleposlanik je pokazal veliko zanimanja za projekte med Gorico in Novo Gorico, s katerimi vzpostavljamo somestje. Posebej se je zanimal za oživitev vile in parka na Pristavi, obenem pa je izkazal polno podporo kandidaturi Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025. 

Župan dr. Klemen Miklavič in italijanski veleposlanik Paolo Trichilo sta na današnjih pogovorih na Mestni občini Nova Gorica veliko pozornost posvetila prav pospešitvi gospodarskih odnosov. Zato sta se dogovorila, da bo v jesenskem času mestna občina v sodelovanju z italijanskim veleposlaništvom organizirala konferenco z namenom pospeševanja investicij in trgovinske menjave. Nanjo bosta povabila tako Severno primorsko gospodarsko zbornico Nova Gorica kot tudi Območno obrtno-podjetniško zbornico v Novi Gorici, sorodne institucije na italijanski strani ter zainteresirane obrtnike, podjetnike in investitorje. Novogoriški župan pa bo na na konferenco povabil tudi župane severnoprimorskih občin. Po podatkih Severno primorske gospodarske zbornice Nova Gorica beležimo deficit v trgovinski menjavi, kar pomeni, da obstaja še veliki možnosti za nastop naših podjetij na italijanskem trgu. To bo tudi tema predavanja ekonomskega svetovalca Gospodarskega urada na Generalnem konzulatu RS v Milanu Zorka Pelikana, ki ga bo Mestna občina Nova Gorica organizirala kot pripravo na konferenco. 

Pomembna tema pogovora je bila tudi dograditev železniškega križišča v Šempetru, ki bi omogočilo boljšo transportno povezavo in s tem doprineslo h gospodarskemu razvoju. Veleposlanik in župan sta se dogovorila, da bosta posredovala pri pristojnih v Sloveniji in Italiji, da bi se projekt čim prej uresničil. 

 

Obisk italijanskega veleposlanika Paola Trichila v Novi Gorici, 27. marec 2019 (foto: Mateja Pelikan)Obisk italijanskega veleposlanika Paola Trichila v Novi Gorici, 27. marec 2019 (foto: Mateja Pelikan)Obisk italijanskega veleposlanika Paola Trichila v Novi Gorici, 27. marec 2019 (foto: Mateja Pelikan)

Fotografije: Mateja Pelikan