V Novi Gorici že 14. Festival vrtnic

datum: 25.04.2019

kategorija: V središču

V Novi Gorici se bo letos odvil že štirinajsti festival, posvečen roži vseh rož, ki krasi tudi grb mesta. Gre za osrednji pomladni, kulturno-turistični in poučni dogodek, ki že vrsto let poteka v organizaciji Goriškega društva ljubiteljev vrtnic (GDLV) v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, družbo Hit in Frančiškanskim samostanom na Kostanjevici. Tudi letos bo, kakor vsako leto, razpet čez ves mesec maj, s pisano paleto dogodkov in doživetij, povezanih z vrtnicami. Posebnost letošnjega festivala bosta združena dogodka »Rožni dan v mestu vrtnic« in »Goriški dan prostovoljstva«. 

Festival vrtnic se je v Novi Gorici, mestu vrtnic, kot ga radi poimenujemo, že dodobra udomačil in z raznolikim programom dogajanja privablja vedno več obiskovalcev od blizu in daleč. Na Goriškem bo zato že od sobote, 27. aprila in ves mesec maj mogoče uživati ob ogledu zbirke burbonk na Kostanjevici in mestnih nasadov vrtnic. Obiskovalci bodo lahko sodelovali na predavanjih in delavnicah, si ogledali razstave fotografij, slikarskih del in cvetličnih aranžmajev, uživali v številnih koncertih, spoznavali posebne okuse jedi z vrtnicami, si privoščili sprostitev z vrtnično oblogo telesa ter se med večdnevnim bivanjem na Goriškem udobno namestili v Hitovih hotelih.

Festival vrtnic - program brosura.pdf

 

STROKOVNI OGLEDI
Glavna atrakcija festivala bodo tudi letos starinske lepotice, vrtnice burbonke. Zbirko burbonk, kije na pobudo goriških ljubiteljev vrtnic dobila svoje mesto v vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici pred 16 leti, si bo mogoče ogledati vsak dan, od 9. do 17. ure (vstopnina 3,50 € na osebo). Od 27. aprila do 26. maja pa bodo ob 11. uri, ko najbolj dišijo, na voljo vodeni ogledi. Ogled bo po dogovoru možen tudi izven tega urnika, v slabem vremenu pa vodeni ogledi odpadejo. Rožne nasade v mestu si bo pod strokovnim vodstvom Edija Prošta mogoče ogledati v nedeljo, 26. maja, zbirališče ob 10.00, pod arkadami stavbe Mestne občine Nova Gorica.

GDLV tudi letos nadaljuje s sodelovanjem z Rožaško opatijo (Občina Manzano, Italija), kjer se nahaja zanimiva zbirka vrtnic in kjer tudi letos pripravljajo posebno festivalsko dogajanje »Rosazzo da Rosa«, ki bo potekalo 11. in 12. maja. Prav tako pa so vsi obiskovalci festivala vabljeni na ogled vrta Viatori v Gorici (Italija). Gre za eno najlepših botaničnih zbirk na širšem Goriškem, ki bo odprta za javnost do 2 junija.

 

PREDAVANJA
Med barvito paleto dogodkov letošnjega festivala najdemo več zanimivih predavanj: 

  • sreda, 8. maj, 19.00, Sr(e)čna hiša, Nova Gorica: Matjaž Mastnak – Vrtnice kot del slovenske kulturne dediščine (vstop prost)
  • četrtek, 9. maj, 19.00, Sr(e)čna hiša, Nova Gorica: Katja Kogej – vrtnice in menopavza (vstop prost)
  • petek, 10. maj, 19.00, Sr(e)čna hiša, Nova Gorica: Edi Prošt – Zakaj še nimamo črne in ne modre vrtnice (vstop prost)
  • petek, 24. maj, 19.00, Sr(e)čna hiša, Nova Gorica: Jože Bavcon – Raznolikost šipkov v Sloveniji + predstavitev knjige  (vstop prost)

 

RAZSTAVE in DELAVNICE
Festival vrtnic se bo jutri v petek, 26. aprila, ob 19.00, pričel z otvoritvijo razstave fotografij Zdenke Šfiligoj »Rože skozi moj objektiv«, v pasaži Eda centra.  

sobota, 11. maj, 19.30, Kostanjevica    
Članice slikarske sekcije Društva Kul-tu-ra iz Renč z gosti, ki bodo pod mentorstvomakademskeslikarke Jane Dolenc tudi letos ustvarjale med vrtnicami, bodo svoja dela predstavile na skupinski razstavi, ki jo bodo odprli v petek, 17. maja, ob 18.00, v  hotelu Sabotin v Solkanu.

V nedeljo, 19. maja, bo med 9. In 12. uro na Kostanjevici potekala aromoterapevtska delavnica z destiliranjem vrtnic »Ko zadiši po vrtnicah«, ki jo bo vodila Ana Ličina. Med 12. in 17. uro pa si bo prav tam mogoče ogledati tudi mednarodno razstavo naravnih parfumov »Dišeči pečat«.

V soboto, 25. majaKatja Kogej (predsednica GDLV) vabi na kulinarično delavnico »Kuhamo in pečemo z vrtnicami«, ta bo potekala v trgovini Zale & Pepe (Eda center) ob 19.00 (obvezne prijave). 

 

KONCERTI in PREDSTAVITEV KNJIGE
V soboto, 11. maja, bo ob 19.30 na Kostanjevici Alja Furlan predstavila knjigo »Goriške gospe«, sledil bo nastop Komornega zbora Grgar.      

Obiskovalci se bodo še posebej razveseli koncerta med burbonkami. V vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici bodo v petek, 17. maja, ob 19.30 uri, nastopili Podokničarji. 

V igralniško-zabaviščnem centru Park bo na praznovanju 35-letnice prve igralnice na Goriškem, 10. maja, ob 22. uri, nastopil legendarni italijanski komik in glasbenik Jerry Calà. V igralniško-zabaviščnemcentru Perlabo v petek, 17. maja, ob 22.00, nastopila ena najbolj prepoznavnih italijanskih glasbenic Arisa.

 

ROŽNI DAN V MESTU VRTNIC IN GORIŠKI DAN PROSTOVOLJSTVA
GDLV in Mladinski center Nova Gorica sta si podala roko pri organizaciji zanimivih dogodkov, ki bodo potekali v soboto, 18. maja, na Bevkovem trgu, v Novi Gorici. 

 

JEDI Z VRTNICAMI in projekt GO GOURMET  
Obvezni del festivala bodo tudi letos različne jedi in degustacijski meniji z vrtnicami, ki so jih Hitovi gostinci kot prvi pričeli ustvarjati in ponujati gostom že pred dobrim desetletjem. Tudi letos bo tako.  V restavraciji hotela Sabotin v Solkanuso pripravili zanimiv 4-hodni degustacijski menu jedi z vrtnicami. V Perlini kavarni Dolce Vitavam bodo postregli s tortico vrtnični poljub, v kavarni Rosa v hotelu Park pa lahko od 6. maja dalje pokusite novo sladico z vrtnicami, ki so jo pripravili prav za letošnji festival. V Vinoteki Solum na Bevkovem trgu pa bodo gostom v degustacijo ponudili tri rozeje po izboru sommelierja. V restavraciji Tiffany v hotelu Park v Novi Gorici pa bodo v zaključku festivala, 31. maja 2019, priredili Enogastronomski večer z vini Čarga.   

Turistična zveza TIC Nova Gorica v projektu Go Gourmetv času Festivala vrtnic pripravlja akcijo Slastna doživetja meseca vrtnic inv sodelovanje povezuje tudi ostale goriške gostince (Bar Rosa, Gostilna pri hrastu, Gostilna Winkler, Hotel Sabotin, Ošterija Branik, Ošterija Žogica, Gostilna Termika, Vinoteka Solum), ki bodo obiskovalcem ponujali jedi z vrtnicami. Obiskovalci zbirke burbonk na samostanu Kostanjevica pa bodo ob vstopu prejeli pralino burbončico, sladek spominek iz Nove Gorice, ki ga je razvila Turistična zveza TIC Nova Gorica v GoGourmet akciji pred dvema letoma.   

 

DOBRO POČUTJE IN UDOBNE NAMESTITVE
V Perlinem centru dobrega počutja Spa Perlav mesecu maju po promocijski ceni ponujajo hranilno vrtnično oblogo telesa (45 min), ki kožo neguje in nahrani ter deluje pomlajevalno, sprostilno masažo z vrtničnim oljem (30 min) ter kopel z vrtnicami (60 min).   

Ker je program festivala zares pester lahko bivanje na Goriškem podaljšate v enem izmed Hitovih hotelov (Lipa & Sabotin 3* / Park & Perla 4* / booking@hit.si; t 05 331 13 41). 

 

Več o programu festivala vrtnic lahko preberete na spletnih straneh: www.hit.siwww.vrtnice.info in www.dogodki-novagorica.si.

 

 

Festival vrtnic - program brosuraFestival vrtnic - program brosuraFestival vrtnic - program brosuraNovinarska konferenca Festival vrtnic, 25. april 2019Novinarska konferenca Festival vrtnic, 25. april 2019Festival vrtnic - program brosuraNovinarska konferenca Festival vrtnic, 25. april 2019

 

05_pasica_mail