Diskriminacija od A do Ž, srečanje z zagovornikom načela enakosti Miho Lobnikom

datum: 04.06.2019

kategorija: V središču

Ste doma na Goriškem ali severnem Primorskem in se soočate z diskriminacijo ali vas zanima karkoli v zvezi z diskriminacijo? Prijavite se na pogovor s svetovalcem v terenski pisarni Zagovornika načela enakosti, ki bo delovala v stekleni dvorani Mestne občine Nova Gorica v torek, 4. junija, od 14.30 do 16.30, tako da pokličete 080 8180 ali pišete na . Svetovalec se bo z vami pogovoril in vam svetoval ter vam pomagal izpolniti obrazec prijave o diskriminaciji, če se boste za to odločili.

Ob 17. uri pa bo zagovornik načela enakosti Miha Lobnik na javni tribuni v veliki dvorani novogoriške mestne hiše predstavil delovanje organa in odgovarjal na vaša vprašanja o diskriminaciji. Zagovornik načela enakosti je nov neodvisen državni organ. Podoben organ za varstvo pred diskriminacijo imajo vse države Evropske Unije. V Sloveniji ga imamo dve leti in je lani obravnaval več kot 200 primerov domnevne diskriminacije, največ s področja zaposlovanja, invalidnosti in narodnosti. Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik bo v pogovoru z občankami in občani pojasnil, kaj je diskriminacija, kako potekajo postopki ugotavljanja diskriminacije in na podlagi katerih osebnih okoliščin (značilnosti) ter na katerih področjih lahko Zagovornik načela enakosti ugotavlja diskriminacijo. Pokomentiral bo tudi nekatere primere, ki jih je Zagovornik načela enakosti obravnaval.

Kako vemo, da se nam je zgodila diskriminacija?
Kakšna je vloga države pri preprečevanju diskriminacije?
Zakaj potrebujemo Zagovornika načela enakosti?
Kako in kdaj mi lahko Zagovornik načela enakosti pomaga?

Predlagatelj je bil vse življenje strasten športnik, z velikim veseljem je opravljal tudi delo športnega sodnika. Po upokojitvi se je posvečal športu in sojenju na tekmovanjih. Delo je opravljal vestno in z velikim veseljem. Toda ko je dopolnil 70 let, zaradi starosti (omejitev v statutu) ni smel več soditi na tekmah. Si lahko predstavljate, da ne smete več opravljati svojega najljubšega hobija - zaradi letnice rojstva? Predlagatelj se je odločil, da na to ne bo pristal. Oddal je prijavo za obravnavo diskriminacije Zagovorniku načela enakosti, ki je ugotovil, da je odločitev športnega društva diskriminatorna na podlagi starosti. Predlagatelj je tako dobil prvo potrditev, da je tudi sam žrtev diskriminacije.

Zagovornik načela enakosti - vabilo.pdfVeselimo se srečanja z vami!