4. etapa kolesarske dirke Po Sloveniji: spremljajoče aktivnosti občin

datum: 13.06.2019

kategorija: V središču

V občinah po Vipavski dolini se že pripravljamo na 4. etapo kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo prečkala območje med Novo Gorico in Ajdovščino in bo vključevala več turistično zanimivih lokacij v Vipavski in Soški dolini ter na Krasu. Ker si želimo, da bo 4. etapa za vse nekaj posebnega, v občinah, kjer bo potekala dirka, organiziramo zanimive spremljajoče dogodke, ki bodo popestrili utrip dirke. Dogajanje se bo v Novi Gorici začelo že v petek, 21. junija, in sicer z večernim druženjem  in začetkom poletnega dogajanja – Poletne scene na Bevkovem trgu, kjer bodo po 19. uri na uvodnem koncertu nastopili Rock Partyzani. V soboto, 22. junija, bo start 4. etape kolesarske dirke na Kidričevi ulici v Novi Gorici, leteči cilj pa predvidoma ob 12.20 na isti lokaciji. Cilj dirke bo na Goriški cesti v Ajdovščini pri avtobusni postaji malo pred 15. uro. 

Mestna občina Nova Gorica se skupaj s partnerji Turistično zvezo TIC Nova Gorica, Javnim zavodom za šport Nova Gorica in Športno zvezo Nova Gorica v kolesarsko dirko Po Sloveniji vključuje z bogatim spremljajočim dogajanjem, na katerega vabimo vse ljubitelje kolesarstva, domačine in obiskovalce od drugod z željo, da podprejo kolesarje in obenem spoznajo naše kraje. V soboto, 22. junija, bo od 9. do 14. ure v središču Nove Gorice potekal bogat spremljevalni program s ponudbo odlične goriške kulinarike, predstavitvijo športnih trgovin, poligonom varne vožnje, kros stezo za otroke, ogledom električnih vozil, plesnimi nastopi, meritvijo krvnega tlaka in holesterola, vaje s fizioterapevti in kineziologom ter dirko za najmlajše s poganjalčki in skiroji. Ob letečem cilju na Kidričevi ulici v Novi Gorici, predvidoma ob 12.20, bodo plesalci ob glasbi uprizorili “živo kolo”.

V soboto, 22. junija, med 10.45 in 11.00 uro bodo potekala snemanja s helikopterjem na štirih turistično zanimivih točkah. Posnetki se bodo predvajali še isti dan na Eurosportu, kar predstavlja izjemno priložnost za promocijo naših krajev. Snemanje bo potekalo na naslednjih lokacijah: 

1. Solkanski most; železniški most z najdaljšim kamnitim lokom na svetu: Med snemanjem mostu se bo po reki Soči spustilo čez 100 kajakašev, z bližnjega pustolovskega parka se bodo spuščali po jeklenici čez Sočo, izvajali se bodo skoki z elastiko s sosednjega mostu.

2. Nova Gorica – mesto vrtnic; na travniku pred mestno hišo bo v čast kolesarski dirki izrisana velika vrtnica v obliki novogoriškega grba. Ob njej bo živ napis “Nova Gorica”, ki ga bodo sestavili otroci. 

3. Trg Evrope: Kraj brezmejnega povezovanja; na spomeniku Mozaik Nove Evrope, ki leži sredi Trga Evrope, bodo invalidi držali v rokah skupen, enoten kolesarski dres, ki bo pol v barvah Tour of Slovenia in pol v barvah  Giro d'Italia. Okoli mozaika se bodo v znamenju prijateljstva, sobivanja in brisanja vsakršnih meja v krogih držali za roke slovenski in italijanski otroci. 

4. Grad Rihemberk - dom ogroženim netopirjem; na mogočnem gradu Rihemberk, kjer se skrivajo večstoletne zgodbe, bodo člani zavoda Svitar (zavod za oblikovanje prostora, zgodovino in umetnost) v srednjeveških kostumih uprizorili srednjeveško glasbo in ples.

Na kolesarsko dirko Po Sloveniji bodo na območju Nove Gorice opozarjali posebni napisi na več krožiščih. Z  zelenimi lučmi (barva označuje dirko Po Sloveniji in zeleno destinacijo) bodo v času dirke  od 19. do 23. junija ponoči osvetljeni novogoriška mestna hiša, Hotel Perla in solkanski most. V dogajanje se bodo vključile tudi mestne trgovine, ki bodo izložbe okrasile v barvah dirke.

Občina Ajdovščina bo gostila cilj 4. etape, ki bo na Goriški cesti pri avtobusni postaji v Ajdovščini. Dogajanje se bo začelo ob 13. uri, ko se bo s prizorišča oglasil glavni komentator dirke, ki bo v živo spremljal in komentiral dogajanje – gledalci si bodo prenos v živo lahko ogledali na velikem ekranu. 

Kolesarji bodo v Ajdovščini dvakrat, saj se bodo po prihodu iz Vipave povzpeli na Predmejo, ki bo hkrati najvišja točka letošnje slovenske pentlje. Poznavalci ocenjujejo, da bo etapa selektivna, dobri hribolazci bi si lahko do gorskega cilja na Predmeji nabrali konkretno prednost in jo ohraniti na spustu s Cola ter potem še v zadnji etapi s ciljem v Novem mestu. Torej bo ciljna črta na Goriški cesti morebiti že nakazala končnega zmagovalca dirke. Najhitrejši naj bi v Ajdovščino zapeljali nekaj minut pred 15. uro. 

Občina Ajdovščina bo zastopana s štirimi znamenitostmi, in sicer:

1. Vipavski Križ  –  22. junija bodo poleg kolesarske dirke v Vipavskem križu potekali tudi Kriški semanji dnevi. Okrog 100 udeležencev bo ob preletu helikopterja z Vipavskega Križa pričelo s kolesarjenjem po različnih trasah ter ob tem spodbujalo tekmovalce. 

2. Rimska Castra (Ajdovščina) – na travniku v grajskem vrtu bodo ob preletu helikopterja plesalke zaplesale posebno plesno točko, iz katere bodo formirale kolo.

3. Vinogradi Vipavske doline – ob preletu ene najbolj atraktivnih cest v Vipavski dolini, ki vijugasto teče med  zelenimi vinogradi, bodo kolesarsko vzdušje spodbujali kolesarji s kolesarjenjem med slikovitimi vinogradi.  

4. Planota Gora in Otliško okno – na eni najlepših razglednih točk nad Ajdovščino in Vipavsko dolino bodo snemalce pozdravljali člani društva Tekači Vipavske doline, ki bodo z napisi iz velikih papirnatih črt promovirali možnosti za tekaški turizem v naših krajih. 

Na različnih lokacijah se bodo predstavljala lokalna podjetja s svojimi izdelki, razni klubi ter ustanove s svojimi dejavnostmi. S sodelovanjem posameznih društev bodo tako prikazane tudi lokalne značilnosti, ki bogatijo našo destinacijo – padalstvo, zmajarstvo, furmanstvo, skakalna tradicija, starodobniki idr. Znamenitosti in dejavnosti bodo predstavljene na več lokacijah na različne načine – z izvirnimi transparenti, štartnimi loki, baloni, zastavicami … Po končani dirki bo sledila slavnostna podelitev pokala zmagovalcu 4. etape dirke po Sloveniji. Pokal, ki ponazarja značilnosti Ajdovščine in Vipavske doline, bo podelil župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Tudi v Občini Renče-Vogrsko v soboto, 22. junija, v sklopu kolesarske dirke pripravljajo spremljevalni program med 9. in 14. uro. V središču Renč bo ta čas potekala tržnica lokalnih dobrot in izdelkov, med 10.00 in 14.00 bo mogoče brezplačno preizkusiti športno opremo za sup in kajake, med 11.00 in 13.00 bodo potekale otroške delavnice in poslikava obraza s skupino Fuldoro, med 11.00 in 14.00 pa bo na ogled prenos kolesarske dirke. Zvečer ob 21. uri se bo dogajanje preselilo na prizorišče Lakenes v Volčji Dragi s koncertom  Marka Hatlaka Banda in Ane Pupedan. 

Občini Kanal ob Soči bodo parkirišče v središču mesta na “placu” zaprli za parkiranje in na to mesto postavili stojnice z lokalno ponudbo ter glasbenim programom. Ob progi bodo domačini navijali z zastavicami. Kanalski most bo okrašen s z občinskimi in slovenskimi zastavicami, v času snemanja pa bo skakalec skočil s kanalskega mostu v reko Sočo.


IZJAVI: 
Župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič izpostavlja pomen vključevanja destinacije v dogodek: “Našo destinacijo Vipavsko dolino z njenim urbanim delom Novo Gorico uvrščamo na zemljevid sveta, zato so take pomembne prireditve, kot je kolesarska dirka Po Sloveniji, izjemnega pomena. Predvsem pa poudarjamo lepote Vipavske doline in Trnovsko-Banjške planote, našo naravno, tehnično in kulturno dediščino, kot so solkanski most, grad Rihemberk in Trg Evrope. Naj svet in Evropa spoznajo, da je pri nas najlepše in da je naša destinacija pravi raj za kolesarje.”

Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin poudarja pomen promocije: “Ponosni smo, da bo Občina Ajdovščina odigrala pomembno vlogo na tako odmevnem dogodku, kot je kolesarska dirka Po Sloveniji. Prenos dirke na televiziji vsekakor predstavlja odlično priložnost za dodatno promocijo naše destinacije. Izpostavili bomo štiri naše znamenitosti – Vipavski Križ, grajsko obzidje (rimska Castra), planoto Gora z Otliškim oknom ter slikovite vinograde Vipavske doline. Obenem bomo organizatorjem pomagali tako z organizacijskimi pripravami kot s promocijo dirke nasploh.”

 

Na novinarski konferenci v četrtek, 13. junija 2019, na gradu Rihemberk smo predstavili spremljajoče aktivnosti občin ob 26. dirki Po Sloveniji. Predstavitve so se udeležili tudi slovenski kolesarji Jan Polanc in Tadej Pogačar, člana World tour ekipe UAE, ter Kristjan Hočevar, član domačega kluba mebloJOGI® PRO-CONCRETE, ki bo na dirki nastopal v majici Slovenske reprezentance.

 

 

Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)Novinarska konferenca ob prihajajoči dirki Po Sloveniji, 13. junij 2019 (foto: Mateja Pelikan)

Fotografije: Mateja Pelikan

 

4. etapa dirke Po Sloveniji - plakat NG