Na gradu Rihemberk ta konec tedna doživljajska umetniška delavnica za otroke ter delavnica razgibavanja z zgodovinskim pridihom [DELAVNICI ODPADETA]

datum: 31.07.2019

kategorija: V središču

Vse, ki nestrpno čakate delavnici na gradu Rihemberk 4. avgusta 2019, moramo žal obvestiti, da to nedeljeko delavnici ODPADETA. 

Grajska gospa Eleonora je nesrečno padla s konja in še ni povsem okrevala. Veseli se srečanja z vami v prihodnje, predvidoma že v nedeljo, 11. avgusta 2019, ko se bo na grad Rihembek vrnila s svojim vitezom spremljevalcem. O novem datumu izvedbe delavnic vas bomo pravočasno obvestili.

 


V nedeljo, 4. avgusta 2019, bo na gradu Rihemberk potekala druga od šestih brezplačnih doživljajskih delavnic za otroke v sklopu projekta Kulturno stičišče območja LAS v objemu sonca (KUL-STIK) ter jutranje razgibavanje z zgodovinskim pridihom, namenjeno odraslim, ki si želijo ojačati telo in razvedriti duha na idiličnih točkah gradu. 
  
ob 9.00 
JUTRANJE RAZGIBAVANJE Z ZGODOVINSKIH PRIDIHOM
 
  
Gibalne vaje z zgodovinskimi pripomočki so pripravljene po meri posameznika. Ojačajo telo in razvedrijo duha ter pomagajo mladim in starejšim do pozitivnih sprememb v njihovem življenju. Različne idilične točke gradu Rihemberk, na katerih bomo izvajali vaje, bodo še dodatno pripomogle k razvoju in doseganju osebnega potenciala. Za dodaten izziv vas vabimo, da na grad pridete peš po stari grajski poti iz Branika.

Dogodek vodi izkušeni vitez zavoda Svitar. Razgibavanje traja 45 minut. Vaje so prilagojene različnim generacijam odraslih. Pridite športno oblečeni in obuti, s seboj prinesite podlogo, brisačo in pitno vodo.
Cena udeležbe je v avgustu promocijsko vključena v ceno vstopnine, ki znaša 3 €. 
Prijave in informacije: 041 910 334. 
  
  
ob 10.00 
SKRIVNOSTNI NOČNI PREBIVALCI GRADU RIHEMBERK – Kako bi netopirje in ptice upodobil slikar in grafik Vladimir Makuc 

  
Vljudno vabljeni na drugo doživljajsko umetniško delavnico za otroke, na kateri bomo spoznali netopirje in ptice, ki živijo na gradu Rihemberk, ter se preizkusili v njihovem upodabljanju po vzoru slikarja in grafika Vladimirja Makuca.

Gradovi živijo. Skozi stoletja nizajo zgodbe graščakov, vojn, zmag in razcvetov. Grad Rihemberk, mogočni branik, ki stoji med Vipavsko dolino in Krasom, nemo pripoveduje zgodbo o zobu časa in svoji nepremagljivosti. Ko ji prisluhnete, boste med njegovimi zidovi doživeli mnogo. Če na gradu srečate Eleonoro Sobjesko in se po poteh graščakov in hlapcev odpravite za njo, boste srednjeveški grajski čas lahko tudi začutili. Na šestih delavnicah v sklopu projekta Kulturno stičišče območja LAS v objemu sonca (KUL-STIK) bomo v družbi Eleonore spoznavali dediščino gradu, njihove prebivalce, pokrajino in likovne umetnike širšega goriškega prostora: Lojze Spacal, Vladimir Makuc, Veno Pilon, Jožef Tominc in Zoran Mušič, čigar letos obeležujemo 110-letnico rojstva.

Na drugi delavnici bo Eleonora popeljala otroke na doživeti sprehod po gradu Rihemberk s poudarkom na opazovanju ptic in drugih krilatih živali, jim predstavila značilne podobe Vladimirja Makuca in vodila likovno delavnico. Dogodek je namenjen otrokom med 6. in 15. letom starosti in bo trajal 2 uri.

Udeležba na delavnici je brezplačna. Število mest je omejeno, zato so obvezne predhodne prijave na e-naslov  ali telefonsko številko 031 230 163. Otroci bodo prejeli vse pripomočke za ustvarjanje na delavnici.

Delavnice bodo izvedene pod mentorstvom krajinske arhitektke in interpretatorke kulturne dediščine Bojane Čibej, ki v okviru zavoda Svitar s svojimi interpretativnimi zgodbami bogati tudi druge slovensko gradove. 

 

Jutranje razgibavanje z zgodovinskim pridihom v idiličnem ambientu gradu Rihemberk (foto: Mateja Pelikan)Doživljajska delavnica za otroke s spoznavanjem gradu Rihemberk in goriških umetnikov (foto: Mateja Pelikan)Doživljajska delavnica za otroke s spoznavanjem gradu Rihemberk in goriških umetnikov (foto: Mateja Pelikan)Doživljajska delavnica za otroke s spoznavanjem gradu Rihemberk in goriških umetnikov (foto: Mateja Pelikan)

Fotografije: Mateja Pelikan