Dobrodošlica madžarskim turistom v Novi Gorici

datum: 06.08.2019

kategorija: V središču

Podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič je včeraj zvečer na novogoriški železniški postaji izrekel dobrodošlico v mestu 360 madžarskim turistom, ki so na Goriško pripotovali z željo po poklonu svojim prednikom, ki so se borili na soški fronti. Obisk je plod sodelovanja med madžarsko agencijo MAV Nosztalgia, družbo HIT, Turistično zvezo TIC Nova Gorica, Fundacijo Poti miru v Posočju in Mestno občino Nova Gorica. Madžarski gostje so k nam v tovrstni organizaciji prišli prvič leta 2015, tokrat jih gostimo četrtič. Ob prihodu so jim pripravili skupen sprejem in izrekli dobrodošlico. »Mestna občina Nova Gorica pozdravlja in spodbuja povezovanje različnih organizacij, ustanov in zasebnikov pri oblikovanju in nadgradnji kvalitetne turistične ponudbe,« poudarja podžupan. 

Turistična zveza Nova Gorica, ki je prva pred leti v Berlinu vzpostavila stike z madžarskimi turističnimi ponudniki, zaznava povečano zanimanje madžarskih turistov za dediščino prve svetovne vojne. Pogosto se za območja, kjer so se borili njihovi pradedje, zanimajo tudi posamično. Tako na mestni občini kot v TIC-u Nova Gorica prejemamo vprašanja o krajih, kjer so pokopani madžarski vojaki. Pri iskanju podatkov je v veliko pomoč Fundacija Poti miru v Posočju. Za prednike se zanimajo tudi predstavniki ostalih narodov, ki so bili udeleženi na soški fronti. Nedvomno je zanimanja za prvo svetovno vojno in za soško fronto zelo veliko, kar predstavlja tudi pomembno osnovo pri oblikovanju turistične ponudbe za tovrstne goste. V družbi HIT,  kjer bodo poskrbeli za nastanitev madžarskih gostov, so posebno pozornost namenili kulinaričnem razvajanju. 

Za Mestno občino Nova Gorica je obisk madžarskih turistov priložnost za promocijo in predstavitev mestne občine. Podžupan Simon Rosič je tokrat Madžarom predstavil zgodbo somestja Nove Gorice in Gorice, v kateri načrtujemo številne skupne projekte. Povedal jim je, da mesti skupaj kandidirata za pridobitev naziva Evropska prestolnica kulture 2025 in da je v programu kandidature velik poudarek tudi na zgodovini naših krajev na stičišču romanskega in slovanskega sveta, ki nas je močno zaznamovala. »Dediščina soške fronte nas opominja in spominja na trpljenje številnih fantov in mož. S kraji spomina in z vrednotenjem dediščine pa ohranjamo spoštljiv spomin in hkrati pozivamo, da se tovrstne grozote ne smejo nikoli ponoviti,« je še poudaril podžupan Rosič.

 

 

Sprejem madžarskih gostov na novogoriški železniški postaji (foto: Foto Lado)Madžarski turisti na novogoriški železniški postaji Madžara z opremo iz prve svetovne vojne (foto: Foto Lado)Podžupan Simon Rosič (tretji z desne) s prevajalcem Petrom Szabom (drugi z desne) in madžarskimi gosti (foto: Foto Lado)

Fotografije: Foto Lado