Praznično v Mestni občini Nova Gorica

datum: 05.09.2019

kategorija: V središču

S podelitvijo nagrad letošnjim občinskim nagrajencem in slavnostno sejo Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica se v petek, 6. septembra 2019, začenja osrednje dogajanje ob prazniku mestne občine, ki ga sicer občina v spomin na Goriško fronto obeležuje 9. septembra. Letos je mestna občina dobila novega častnega občana Pavla Medveščka za življenjsko delo izjemnega pomena na področju likovne in besedne umetnosti ter ključen prispevek k poznavanju kulturne in duhovne dediščine naših krajev. Slovesnost bo potekala v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica, slavnostni govornik je bil župan dr. Klemen Miklavič. 

Nagrado Franceta Bevka je letos prejel akademski igralec Radoš Bolčina za izredne igralske dosežke, dolgoletno delovanje v umetnosti in kulturi ter za pomemben doprinos k razvoju gledališke dejavnosti. Nagrado Mestne občine Nova Gorica je bila dodeljena: zdravnici Vidojki Majcen Vuga za pionirsko delo na področju zdravstvenega varstva otrok na Goriškem, univ. dipl. pravnici Ani Aniti Mokorel za dolgoletno prostovoljno delo na področju humanitarnega dela in Šolskim sestram sv. Frančiška Kristusa Kralja Tržaške province za vsestransko pomoč goriškim izseljenkam aleksandrinkam ter za ohranjanje slovenskega duha v Egiptu. Plaketa mestne občine pa je bila podeljena Miranu Srebrniču za dolgoletno uspešno delo na nogometnem področju tako v vlogi igralca kot trenerja in vzornika mlajšim generacijam; Olgi Srebrnič za dolgoletno, nesebično, požrtvovalno in povezovalno delovanje v Kulturnem društvu Slavec Solkan in v lokalni skupnosti; Športnemu klubu Twist Nova Gorica za dolgoletno uspešno delo na področju cheerleadinga, cheer plesa in gimnastike; Goriškemu literarnemu klubu GOvoRICA za nove vsebine in oblike literarnega dogajanja, druženja s knjigo, ustvarjalci in založniki na Goriškem, med Slovenci v Italiji in po svetu. Za kulinarično popestritev osrednje slovesnosti smo k sodelovanju povabili Biotehniško šolo iz Šempetra in dali posebno priložnost dijakom, da svoje veščine predstavijo na protokolarnem dogodku. 

V soboto se bo osrednji del praznovanja nadaljeval s celodnevnim Festivalom godbeništva na Goriškem – koncerti Goriškega pihalnega orkestra po krajevnih skupnostih mestne občine, v popoldanskem času pa z že uveljavljeno Robinovo zabavo, ki jo kot darilo ob prazniku v izdatni meri sofinancira mestna občina. Letos bo zabava, ki vsako leto pritegne množico obiskovalcev od blizu in daleč, še posebej praznična, saj Radio Robin praznuje 25-letnico delovanja. V nedeljo, 8. septembra, se bo ob 11. uri pri stari čolnarni v Solkanu začela tradicionalna Soška regata. Posebej za otroke pa smo ob prazniku pripravili dva dogodka, in sicer bo v nedeljo, 15. septembra, ob 16. uri v gozdu Panovec (zbirno mesto pri nekdanji okrepčevalnici Trimček) brezplačen dogodek z naslovom Pravljična pot po gozdu Panovec: vodena dogodivščina z lovom na zaklad, otroško zabavo in poligonom v ogranizaciji Ekipe Fuldoro in mestne občine. V torek, 24. septembra, pa bo ob 17.30 v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica gledališka predstava za otroke Nenavadna poroka, za katero bodo na voljo brezplačne vstopnice. Posebno pozornost bomo na mestni občini v septembru namenili tudi obeležitvi 110. obletnice prvega poleta Edvarda Rusjana. V nedeljo, 22. septembra, bo tako v počastitev obletnice ob 14. uri polet z letalom pod solkanskim mostom v organizaciji Aerokluba obalni letalski center Portorož, istega dne ob 20. uri pa bo na ploščadi pri spomeniku Edvardu Rusjanu v Novi Gorici projekcija dokumentarnega filma "Leteča brata Rusjan" režiserja Borisa Palčiča v organizaciji mestne občine in Aerokluba Edvard Rusjan Nova Gorica. 

 

Program prireditev v mesecu septembru v Mestni občini Nova Gorica:
Praznujemo skupaj - tiskovina 2019_web.pdf