Adrenalinski konec tedna v Novi Gorici

datum: 19.09.2019

kategorija: V središču

Zadnji poletni vikend bo na Goriškem minil v adrenalinskem duhu. Med 19. in 21. septembrom bomo  v mestu gostili 8. Mahle Rally Nova Gorica in 3. Eco Mahle Rally. Dogajanje se bo začelo s startom vozil na električni pogon v četrtek, 19. septembra, ob 11.30 na Kidričevi ulici; zvečer pa bo na Bevkovem trgu potekala predstavitev posadk bencinskih dirkalnikov. Osrednji dogodek 8. Mahle Rallyja Nova Gorica bo petkovo in sobotno dirkanje posadk bencinskih avtomobilov, ki se bodo pomerili za evropski pokal ter slovensko in hrvaško prvenstvo. V središče mesta se po 47 letih vrača ulična hitrostna preizkušnja, ki bo v petek, 20. septembra ob 20. uri in se bo zaključila s koncertom skupine Pop Design na Bevkovem trgu. Zaključek novogoriškega relija s podelitvijo nagrad bo v soboto, 21. septembra, ob 19. uri na Kidričevi ulici.

V Evropskem tednu mobilnosti vse obiskovalce te hitrostne preizkušnje organizator relija AMD Nova Gorica naproša, da se do samega prizorišča odpravijo peš. Za ta namen bosta na obrobju mesta namenjeni dve parkirišči, in sicer pred Komunalo Nova Gorica ter pred nakupovalnim centrom Qlandia. Vsakega obiskovalca, ki bo avtomobil pustil tam, čaka tudi manjše darilo.

Več: www.rally-novagorica.si

 

Mahle Rally Nova Gorica 2019Eco Mahle Rally 2019


Z nedeljskim podletom pod solkanskim mostom in večerno projekcijo dokumentarnega filma »Leteča brata Rusjan« ob 20. uri pri spomeniku Edvardu Rusjanu v Novi Gorici se bomo spomnili zgodovinskega mejnika, ki sta ga brata Edvard in starejši Josip s prvim motornim letalskim poletom postavila 25. novembra 1909 v Gorici z doma narejenim dvokrilnim letalom Eda I. Pod solkanski most se bo v nedeljo, 22. septembra, četrtič spustil legendarni primorski letalec in večkratni prvak v akrobatskih letih Benjamin Ličer Bendžo. Okrog 14. ure bo z akrobatskim letalom poletel pod mostom z največjim kamnitim lokom na svetu, katerega razpon meri 85 metrov. Most so začeli graditi leta 1905, naslednje leto pa je bila svečana otvoritev. Kamniti velikan je že od pionirskih časov zanimal tudi drzne letalce, ki so razmišljali, kako bi poleteli pod njegovim lokom. Informacij o tem, komu je to uspelo prvemu oziroma kdo vse je opravil zanimiv let, je veliko. Z gotovostjo pa lahko zatrdimo, da je Benjamin Ličer Benđo, pilot obalnega letalskega centra Portorož, prvi v povojni zgodovini, ki je prelet pod mostom opravil uradno, z dovoljenjem pristojnega inšpektorja. To se je zgodilo na prireditvi »Edvardu Rusjanu v slovo« leta 1999, ko je v prvem poskusu najprej letel pod starim kamnitim mostom, potem pa svojega Zlina 526 nekoliko dvignil in nadaljeval atraktiven polet še pod novim mostom. Akrobatsko letalo je Benđo pod kamniti most zapeljal še leta 2006 ob praznovanju 100. obletnice Bohinjske proge in leta 2009 ob obeležitvi 100. obletnice prvega poleta Edvarda Rusjana.

To nedeljo se nad Sočo obeta pravi adrenalinski spektakel. V pričakovanju podleta boste pilotu lahko sledili tudi v živo na facebook strani Mestna občina Nova Gorica, kjer bo športni novinar Sandi Škvarč skupaj z gosti komentiral dogodek. Povezava do posnetka: http://bit.ly/2kpC8Km

Obiskovalce prosimo, da se na razgledne točke odpravijo peš ali s kolesi. Iz Nove Gorice odpelje brezplačen mestni avtobus v Solkan, in sicer ob 12.17 in ob 13.17.

 

 

FB event cover-4-page-001