Kadrovanje se začne pri izobraževanju, dostopnih stanovanjih in privlačnosti življenjskega okolja

datum: 02.10.2019

kategorija: V središču


»Ključno je, da izobraževalne ustanove sodelujejo s podjetji v smislu inovacij in delovnih praks,» je na petkovi podjetniški tribuni v Novi Gorici poudaril novogoriški župan dr. Klemen Miklavič. Predstavniki Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica so na srečanju goriških županov z obrtniki in malimi podjetniki izpostavili veliko pomanjkanje ustrezno usposobljenih kadrov. Novogoriški župan je pojasnil, da je v naboru funkcij občine tudi skrb za pospeševanje gospodarstva in ustrezno izobraževanje ter usposabljanje kadra, kajti kadrovanje se začne prav pri izobraževanju.

»Problem pomanjkanja ustreznih kadrov je širši: privlačnost našega okolja za življenje in delo. Iluzorno si je predstavljati, da bomo ves kader izobrazili doma. Zelo pomembno pa je, da se po šolanju izobraženci vrnejo v naše kraje, se tu zaposlijo in si ustvarijo  družino. Primeren prostor za življenje zajema vse, od urbanega razvoja, dostopnih stanovanj, športne infrastrukture in infrastrukture za rekreacijo, do kulturnega življenja in zabave. Privlačno okolje ustvarja tudi zanimanje za šolanje na naših srednjih in poklicnih šolah ter za študij na Univerzi v Novi Gorici ter na ostalih visokošolskih ustanovah. Ključno  je, da te izobraževalne ustanove sodelujejo s podjetji v smislu inovacij in delovnih praks. Občina ima povezovalno vlogo in vlogo spodbujevalca skupnih projektov med obrtniki, podjetniki in izobraževalnimi ustanovami, » je bil jasen župan.

Župan dr. Klemen Miklavič je še dodal, da potrebujemo lokalno finančno ustanovo, ki bo dopolnila delovanje Javnega sklada malega gospodarstva Goriške: «Predvsem pa potrebujemo banko, ki bo razumela priložnosti in potrebe lokalnega okolja in ki ne bo zasledovala zgolj cilje doseganja globalnega dobička. S trendom prodaje bank tvegamo, da bomo imeli pri nas zgolj izpostave velikih bank. Te izpostave pa ne odločajo in zato se ne ustvarja pristen stik z lokalnim gospodarstvom.«
 

 

Podjetniška tribuna, 27. september 2019 (Foto: Foto Lado)Podjetniška tribuna, 27. september 2019 (Foto: Foto Lado)Podjetniška tribuna, 27. september 2019 (Foto: Foto Lado)Podjetniška tribuna, 27. september 2019 (Foto: Foto Lado)