Odmevna nagrada mira mag. Nedi Rusjan Bric

datum: 10.10.2019

kategorija: V središču

Ženski odbor Slovenskega centra PEN je nagrado mira za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja letos podelil mag. Nedi Rusjan Bric, igralki, režiserki in avtorici dramskih predlog. Novica nas je zelo razveselila, saj je Rusjanova tesno vpeta v goriški prostor kot igralka, ustvarjalka, režiserka, med 2014 in 2016 tudi kot direktorica Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in nenazadnje pobudnica in vodja kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025.


Komisija za literarno nagrado mira leta 2019 v sestavi Petra Koršič (predsednica), Stanislava Chrobáková Repar, Igor Divjak, Vesna Mikolič in Tatjana Pregl Kobe se je soglasno odločila, da je letošnja dobitnica nagrade mira Neda Rusjan Bric, avtorica dramskih predlog za svoje večmedijske projekte, igralka, režiserka, pisateljica, ki, kot so zapisali, s svojim poglobljenim in hkrati priljudnim (so)avtorskim delom iz preteklosti tihotapi pomembne (v splošni slovenski zavesti manj poznane ali pozaljene) primorske osebnosti in družbene pojave v slovensko dediščino ter tako prek gledaliških in filmskih del, ki se poglobijo v arhivsko gradivo in človekovo intimo ter pronicljivo izrišejo osebnostne in družbene portrete, postavlja žive opomnike, spomenike (nad)državnega pomena (Trieste–Alexandria Embarked – štorja od lešandrink; Eda – zgodba o bratih Rusjan; Kdor sam do večera potuje skoz svet (Simon Gregoričič); Fabiani – umetnost bivanja; Nora Gregor – skriti kontinent spomina; Zrno soli ali Vse najboljše, Marina!).


Na Goriškem smo bili vedno zelo predani gledališki umetnosti. Slovensko narodno gledališče Nova Gorica letos tako obeležuje kar tri pomembne obletnice: 50 let profesionalizacije, 25 let od selitve v novo gledališko hišo in 15 let pridobitve statuta narodnega gledališča  Ta nagrada pa je dokaz, da smo na Goriškem tudi zelo ustvarjalni, da premoremo odlične ustvarjalke in ustvarjalce ter da vedno znova potrjujemo to odličnost. 


Mag. Nedi Rusjan Bric za osvojeno nagrado najlepše čestitamo.

 

Neda R. Bric; Foto: Žiga Koritnik