Preplet vinske kulture in ustvarjalnosti domačih kulturnih društev na martinovanju v Dornberku in Zaloščah

datum: 19.11.2019

kategorija: V središču

To soboto, 23. novembra, bo izjemno vinorodno območje Dornberka in Zalošč priča butični prireditvi z naslovom Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah. Pet kmetij iz Dornberka in Zalošč, in sicer Kmetija Baša, Rikotava kmetija, Kmetija Barkola, Kmetija Vodopivec in Kmetija Kraljič, bodo odprle svoja vrata in obiskovalcem razkrile poseben in dragocen svet, ki se oblikuje z delom pridnih kmečkih rok, z bedenjem v nočeh med zorenjem vina, s kulinaričnimi stvaritvami domačih gospodinj in z ustvarjalnim nabojem domačih kulturnih društev, ki bodo v sobotnem večeru zapela in zaigrala tako, da se bodo vsem zasvetile oči. Mestna občina prepoznava dobre zgodbe na svojem območju, ki povezujejo in pomenijo dodano vrednost kulturno-turistične ponudbe v občini. »Dobrim zgodbam dajemo moč, saj smo prepričani, da lahko le tako postajamo vse bolj zanimivi in razvijamo našo ponudbo,« je na današnji predstavitvi martinovanja pouradil podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič. 

Sobotno dogajanje se bo začelo ob 17. uri na Kmetiji Kavčič – Barkola v Dornberku, kjer bodo obiskovalci za prispevek v višini 10 evrov prejeli kozarec in s tem vstop na vseh pet kmetij. Po pozdravu župana dr. Klemna Miklaviča, kulturnem programu in pokušini vin bo pesem Moškega zbora Dornberk dala znak za odhod na naslednjo kmetijo, in sicer Izletniško kmetijo Kraljič v Taboru, kjer se bo program začel ob 18.30. V njem bosta nastopili Anja in Eva ter Dekliški zbor Zarja. Ob 19.30 se bo dogajanje začelo na kmetiji »Pri Gorčevih« v Dornberku, kjer bo na citre zaigrala Sonja Bratina, predstavile pa se bodo tudi Kmečke žene iz Dornberka. Ob 20.30 bo na kmetiji Vodopivec v Zaloščah nastopil kantavtor Adi Smolar. Ob  21.30 pa se bo dogajanje sklenilo na Rikotavi kmetiji v Zaloščah, kjer bosta na violino in violončelo zaigrala Kati in Gašper. Obiskovalci se bodo med kmetijami pomikali peš v spremstvu bakel in kresničk, ki jih bo prispevel Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica. 

Za vse, ki bi se želeli iz Nove Gorice na martinovanje pripeljati in odpeljati z avtobusom, smo na mestni občini organizirali brezplačen avtobusni prevoz z odhodom pred stavbo mestne občine ob 16.15 in ob 17.00. Povratek z martinovanja bo z Rikotove kmetije ob 23. uri ter ob polnoči. Avtobus bo osebam z različnimi oviranostmi brezplačno na voljo tudi med posameznimi kmetijami.

Kozarec bo mogoče kupiti na vsaki kmetiji, prav tako se obiskovalci martinovanju lahko pridružijo na posamezni kmetiji. Za pomoč vinarjem pri izvedbi martinovanja bo poskrbelo Društvo Tabor nad Dornberkom, ki po besedah njegovega predsednika dr. Egona Pavlice želi prispevati h kvaliteti prireditve. Na martinovanje so zaželjene prijave na e-naslov basa.zorana@amis.net.

Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala na kmetiji Kraljič v Taboru, je vinar Tadej Kavčič v imenu sodelujočih vinarjev povedal, da je Dornberk posebna točka v Vipavski dolini, kjer nastajajo odlična vina in prav glas o tem želijo ponesti v svet. Pobudnik in koordinator prireditve Anton Harej pa je poudaril, da si želijo vinarji narediti korak naprej v promociji. Pripravljajo se tudi na ustanovitev konzorcija, kjer bodo lahko sodelovanje nagradili in razvijali. Podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič pa je povedal, da je splošno poslanstvo mestne občine, da dobrim zgodbam dajemo moč. Pozdravil je združitev vinarjev s ponudniki kulturnega dogajanja v lokalnem okolju in poudaril, da se »na mestni občini zavedamo potenciala tega območja in mu želimo pomagati na poti do prepoznavnosti.«

 

 

Odprti hrami 2019 - plakat

Predstavitev martinovanja v Dornberku in Zaloščah, 19. november 2019 (foto: Mateja Pelikan)Predstavitev martinovanja v Dornberku in Zaloščah, 19. november 2019 (foto: Mateja Pelikan)

Fotografiji: Mateja Pelikan