Dogovor z Livarno Gorica za odprtje dialoga z okoliškimi prebivalci

datum: 25.11.2019

kategorija: V središču

Ob nedavnem obisku nemškega veleposlanika v Sloveniji Klausa Riedla na Mestni občini Nova Gorica je župan dr. Klemen Miklavič odprl dialog z družbo Livarna Gorica, pri čemer ga v prvi vrsti zanima učinek njihove proizvodnje na okolje, naravo in zdravje ljudi. V tovarni sta župana in nemškega veleposlanika sprejela direktorica Livarne Gorica Simona Stegne Ceraj in nemški lastnik Antonio Böckmann. Župan je lastniku zastavil vprašanje, s kakšnimi merili Livarna Gorica zagotavlja, da ne obremenjuje okolja in ne ogroža zdravja ljudi. Ob tem mu je predstavil tudi pritožbe občanov iz okolice tovarne, ki opažajo povečane količine prahu, hrupa in vonjav. 

V Livarni Gorica so povedali, da zdaj Livarna deluje po naprednih standardih stalnega izboljševanja (ISO 9001:2015 in ISO 14001:2019). Njihov cilj je ohranjanje okolja in primernih življenjskih pogojev za prihodnje generacije. Vse investicije, ki so jih izvedli v zadnjih treh letih, po besedah direktorice Stegne Cerajeve, sledijo temu cilju. Mešalec za pripravo peščene mešanice in kompresorja za komprimiran zrak sta omogočila bistveno zmanjšanje porabe električne energije in porabe vode. Trije novi brusilni roboti, ki so nadomestili ročno brušenje ulitkov, pa so bistveno zmanjšali emisije hrupa in prahu ter hkrati izboljšali delovne pogoje zaposlenih. V letošnjem letu so z nominacijo Gospodarske zbornice Slovenije pridobili tudi Certifikat Excellent SME Slovenija, s katerim se ponašajo najbolj uspešna in zaupanja vredna slovenska podjetja. Ob obisku je zato župan izrazil tudi zadovoljstvo, da je Livarna sprejela določene ukrepe. 

Z vodstvom Livarne Gorica so se dogovorili, da bo odprla dialog z okoliškimi prebivalci in jim omogočila ogled tovarne. V Livarni Gorica so se zavezali tudi, da bodo predstavili dodatne ukrepe za preprečevanje uhajanja trdih delcev v ozračje. Mestna občina Nova Gorica je že naročila nenapovedano merjenje učinkov tovarne na okolje. V kolikor se bo ugotovilo obremenjevanje okolja, bomo preko ustreznih ustanov, pa tudi neposredno zahtevali vgradnjo tehnologij, ki bodo odpravile onesnaževanje s trdimi delci. Župan je nemškemu lastniku predlagal tudi selitev Livarne Gorica na lokacijo, kjer tovarna ne bi bila v neposrednem stiku z naseljenimi področji. Lastnik je predlog vzel v razmislek. 

 

 


Sprejem nemškega veleposlanika na mestni občini, 19. november 2019 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem nemškega veleposlanika na mestni občini, 19. november 2019 (foto: Mateja Pelikan)Obisk Livarne Gorica, 19. november 2019 (foto: Foto Lado)Obisk Livarne Gorica, 19. november 2019 (foto: Foto Lado)Obisk Livarne Gorica, 19. november 2019 (foto: Foto Lado)Obisk Livarne Gorica, 19. november 2019 (foto: Foto Lado)Obisk Livarne Gorica, 19. november 2019 (foto: Foto Lado)Obisk Livarne Gorica, 19. november 2019 (foto: Foto Lado)

Fotografije: Mateja Pelikan; Foto Lado