Celovec: odpirajo se možnosti za goriško gospodarstvo

datum: 16.12.2019

kategorija: V središču

Slovenska gospodarska zveza (SGZ) je minuli teden v Celovcu kot pobudnik in partner evropskega projekta Connect SME Plus, katerega namen je spodbujanje internacionalizacije malih in srednjih velikih podjetij iz Avstrije in Slovenije, organizirala srečanje v okviru pobratenja Nove Gorice in Celovca. Mesti povezuje dolgoletno sodelovanje na kulturnem, družbenem in gospodarskem področju. Naslednje leto bosta občini praznovali častitljivih 55 let plodnega vsestranskega sodelovanja. Tokratno srečanje je bilo namenjeno predstavitvi gospodarskih potencialov obeh sodelujočih regij ter povezovanju, širjenju in iskanju novih poslovnih in naložbenih priložnosti tako za goriško kot tudi za avstrijsko koroško gospodarstvo.

Župana Mestne občine Nova Gorica dr. Klemna Miklaviča so na obisku v Celovcu poleg vodje Kabineta župana Gorazda Božiča in vodje Službe za gospodarstvo, kmetijstvo in turizem Tatjane Gregorčič spremljali še podpredsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica Primož Černic, direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh in strokovna sodelavka Severno Primorske gospodarske zbornice Nova Gorica Jana Kragelj Ličen. 

Delegacija iz Nove Gorice si je v okviru programa najprej ogledala tehnološki park Lakeside Science & Technology Park v Celovcu. Direktor David Pitschmann je predstavil zanimiv poslovni model delovanja tehnološkega parka, ki ga odlikujejo odlična gospodarska infrastruktura in najsodobnejša raziskovalna oprema ter vrhunsko opremljeni laboratoriji, namenjeni osnovnošolcem, dijakom in študentom za izpopolnjevanja in poglabljanje znanja s področja naravoslovnih ved.

Delegacijo iz Nove Gorice je sprejel tudi David Moser, direktor učnega in izvedbenega centra Makerspace Koroška, v katerem lahko podjetniki uresničujejo ideje in inovativne projekte z razvojem in izdelavo prototipov.

Župana dr. Klemna Miklaviča je v mestni hiši sprejela županja mesta Celovec dr. Maria Luise Mathiaschitz. V nagovoru je župan Mestne občine Nova Gorica izpostavil velik pomen čezmejnega projektnega sodelovanja obeh regij. Posebej je predstavil čezmejni projekt NEKTEO, s katerim se izvajajo številne aktivnosti za izboljšanje energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije. Mestna občina je v okviru projekta vzpostavila mobilno izobraževalno postajo, ki omogoča predstavitev alternativnih virov energije in učinkovite rabe energije na zanimiv, inovativen in učinkovit način.

Predsednik SGZ Benjamin Wakounig je novogoriški delegaciji izrekel posebno dobrodošlico in poudaril, da je bila zveza ustanovljena prav z namenom združevanja in podpore prizadevanjem za udeležbo slovenskih gospodarstvenikov v poslovnem okolju alpsko-jadranske regije.

Srečanje delegacij pobratenih mest sta poleg gospodarstvenikov iz Slovenije, Italije in Avstrije spremljala tudi generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu dr. Anton Novak ter predsednik Slovenskega gospodarskega združenja iz Trsta Robert Frandolič.

Na srečanju je Jernej Dvoršak, zastopnik Agencije za spodbujanje investicij na avstrijskem Kroškem, predstavil podjetniške priložnosti avstrijske Koroške ter njihovo podporo potencialnim investitorjem pri iskanju zemljišč, poslovnih in proizvodnih prostorov ter kontaktih z deželnimi in državnimi skladi, ki nudijo različne oblike financiranja in pomoči pri ustanovitvi in naložbah novoustanovljenih podjetij. 

Goriška delegacija je zaključila obisk na prednovoletnem sprejemu generalnega konzula dr. Antona Novaka. Sprejema so se udeležili številni gospodarstveniki iz Avstrije in Slovenije ter minister za Slovence po svetu Peter Jožef Česnik. Med gosti so bili med drugim tudi predsednik Koroške gospodarske zbornice Jurgen Mandl, visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Valentin Izko in predsednik Koroškega deželnega zbora Reinhard Rohr.

Ob tej priložnosti je bilo izpostavljeno odlično gospodarsko sodelovanje med avstrijsko zvezno deželo Koroško in Republiko Slovenijo. Avstrija je tretji najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije in prvi investitor v slovensko gospodarstvo. Gospodarska menjava se je v zadnjih letih krepko zvišala, iz goriškega prostora dobrih sto podjetij izvaža na avstrijsko Koroško.

Ob zaključku srečanja sta tako Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu kot tudi Slovenske gospodarska zveza in Javna agencija za spodbujanje investicij na avstrijskem Koroškem ponudili pomoč in podporo tako Mestni občini Nova Gorica kot tudi vsem sodelujočim ustanovam, ki se v goriškem prostoru trudijo za razvoj gospodarstva, pri organizaciji konkretnih poslovnih in investicijskih dogodkov, ki so zanimivi za podjetja goriške regije in pomenijo nove poslovne priložnosti tako na trgu avstrijske Koroške kot tudi na širšem avstrijskem in nemškem trgu.

 

 

Srečanje pobratenih mest Nove Gorice in Celovca, 12. december 2019 (foto: arhiv Slovenske gospodarske zveze v Celovcu)Srečanje pobratenih mest Nove Gorice in Celovca, 12. december 2019 (foto: arhiv Slovenske gospodarske zveze v Celovcu)Srečanje pobratenih mest Nove Gorice in Celovca, 12. december 2019 (foto: arhiv Slovenske gospodarske zveze v Celovcu)Srečanje pobratenih mest Nove Gorice in Celovca, 12. december 2019 (foto: arhiv Slovenske gospodarske zveze v Celovcu)Srečanje pobratenih mest Nove Gorice in Celovca, 12. december 2019 (foto: arhiv Slovenske gospodarske zveze v Celovcu)Srečanje pobratenih mest Nove Gorice in Celovca, 12. december 2019 (foto: arhiv Slovenske gospodarske zveze v Celovcu)Srečanje pobratenih mest Nove Gorice in Celovca, 12. december 2019 (foto: arhiv Slovenske gospodarske zveze v Celovcu)Srečanje pobratenih mest Nove Gorice in Celovca, 12. december 2019 (foto: arhiv Slovenske gospodarske zveze v Celovcu)

Fotografije: arhiv Slovenske gospodarske zveze v Celovcu