S knjižnim sejmom prostor knjigi in ustvarjalnosti

datum: 18.12.2019

kategorija: V središču

V prostorih nekdanjega Daimonda na Bevkovem trgu v Novi Gorici je včeraj potekalo slavnostno odprtje že 5. festivala in knjižnega sejma Knjige pod jelkami v organizaciji Društva humanistov Goriške in Mestne občine Nova Gorica. Sejem, ki ponuja bogato bero kvalitetnih knjig in revij, se bo odvijal do petka, 20. decembra, od 13. do 21. ure. Tokrat ga soustvarjajo založbe /*cf, Beletrina, ČKZ, Družina, Inštitut za novejšo zgodovino, KUD Police Dubove, KUD Zrakogled, Malinc, Pivec, Sanje, Sidarta, Sophia, UMco, UNG, V.B.Z., Založništvo tržaškega tiska, Zavod Margarana, ZRC SAZU in nekaj manjših založnikov. Program pa je dodatno obogaten s koncerti, pogovorji z avtorji in ponudbo umetniških izdelkov.

Na odprtju knjižnega sejma je zbrane nagovoril župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič, ki je poudaril: »Smo privlačna in ustvarjalna regija. Našo ustvarjalnost je potrebno primerno obeležiti in ji dati možnost predstavitve, obenem pa našim občankam in občanom ponuditi možnost, da se z njo srečujejo. Zato sem zelo navdušen nad programom Knjig pod jelkami in sem vesel, da se dogaja v našem mestu in še zlasti v tem prostoru. Namreč tu je bil nekoč trgovski center, danes pa ta prostor nudi prizorišče alternativnemu dogajanju, ki sodi v urbano jedro. Prepričan sem, da na ta način jemljemo prostor mrzličnemu božičnemu postopanju v trgovskih centrih. Tu dajemo prostor knjigi, kulturi urbanega druženja, ustvarjanja in obrti, kar so v Društvu humanistov Goriške lepo združili s knjigo. Urnike so podaljšali v večer in jih popestrili s kulturnim programom. Nekdanji Daimond smo postopoma skozi leto polnili s programom. Tudi v bodoče ga bomo namenili ustvarjanju, kombinaciji umetnosti in znanosti ter inovacijam. Ta del mesta je bil doslej zapostavljen, zdaj pa mu dajemo večjo težo, središčno vlogo in močnejšo vsebinsko platformo. Naj bo to en korak k oživljanju tega dela centra mesta in prav poseben prispevek naše civilne družbe k preživljanju posebnega prazničnega mesta.«

Zbrane je pozdravil tudi podpredsednik Društva humanistov Goriške Lev Fišer, ki je poudaril, da se je zgodba Mesta knjige, ki organizira tudi večji poletni festival, začela prav z manjšim novoletnim sejmom, praznično poimenovanim Knjige pod jelkami. Uvodni del je zaokrožil z odprtjem sejma in razstave Zidovi/Walls avtorice Kaje Širok. 

Vsak dan se ob 17. uri začne literarni program, kjer se občinstvu predstavijo številni znani umetniki in filozofi, kot so Evgen Bavčar, Josip Osti, Sašo Dolenc in Agata Tomažič. Ob 20. uri sledi glasbeni program – Drajnarjuva vampa, Nika Solce in Martin Ramoveš Band z gosti. Sejem spremlja razstava ilustracij umetnic Julijane Božič, Tamare Jenček, Kaje Kisilak, Ane Maraž, Tinke Volarič in Ane Zavadlav. 

Obenem se odvija tudi kulinarična tržnica, ki obiskovalcem nudi izdelke lokalnega porekla. Festival Knjige pod jelkami v skladu s prizadevanji Mestne občine Nova Gorica poteka po načelu »zero waste« oziroma čedalje manjše proizvodnje odpadkov, zato so obiskovalci naprošeni, da na obisk sejma prinesejo svoj jedilni pribor za večkratno uporabo.

Več: www.mestoknjige.si

 

 

Odprtje knjižnega sejma Knjige pod jelkami, 17. december 2019Odprtje knjižnega sejma Knjige pod jelkami, 17. december 2019Odprtje knjižnega sejma Knjige pod jelkami, 17. december 2019