Edvard Rusjan je simbol ustvarjalnosti, inovacij vizionarstva in tehnološkega razvoja

datum: 14.01.2020

kategorija: V središču

Edvardu Rusjanu so se minulo soboto na 109. obletnico njegove smrti v Beogradu poklonili letalci iz Slovenije in Srbije. Tokrat je bila na spominski slovesnosti na najvišji ravni zastopana tudi Mestna občina Nova Gorica, saj sta se ponesrečenemu letalcu poklonila tudi župan dr. Klemen Miklavič in podžupan Simon Rosič ter tako dodatno podkrepila pomen, ki ga imata brata Rusjan in njuno delo na področju letalskega inženirstva in letenja. Spominsko slovesnost že petnajst let organizira Združenje ljubiteljev letalstva Edvard Rusjan iz Brežic v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Srbiji. 

Župan dr. Klemen Miklavič je ob spominski slovesnosti poudaril: »Nova Gorica je mlado mesto, za katerega je Edvard Rusjan in njegova dediščina velikega pomena. Edvard je simbol ustvarjalnosti tukajšnjih ljudi, inovacijskega razmišljanja, vizionarstva, predvsem pa ogromen prispevek k tehniški kulturi in tehnološkemu razvoju. Vsem nam je v navdih, saj je pokazal, da se z omejenimi sredstvi lahko postavimo v sam svetovni vrh razvoja tehnologije, kar letalstvo nedvomno je. Zato je pomembno, da nam je za zgled pri načrtovanju našega gospodarskega razvoja, ki mora temeljiti na znanju, izobraževanju, inovacijah in visoki tehnologiji. Potrebni sta vizija in močna volja, predvsem pa vključenost celotne skupnosti. To so elementi, s katerimi je Edvard Rusjan uspel. 

Edvard Rusjan ima za nas tudi drugačen pomen. Nova Gorica in Gorica vidita skupen razvoj kot somestje. Edvard Rusjan predstavlja simbol zlivanja jezikov. Kot sin slovenskega očeta in furlanske matere je uspel svoje ime zapisati v svetovno zgodovino letalstva. 

Preko Rusjana smo spoznali, kako pomembno je prijateljstvo med narodi. In tudi zato se je Mestna občina Nova Gorica pridružila spominski slovesnosti. Edvard Rusjan se je pri 25-ih letih na svojem drznem letu ponesrečil v Beogradu, torej v kraju, ki je bil na stotine kilometrov oddaljen od njegovih domačih in rojakov, a kljub temu so mu Beograjčani, domačini, izkazali spoštovanje, saj so se v več kot 10.000 glavi množici udeležili pogreba in se poklonili pionirju letalstva, ki so ga čutili kot svojega. Morda je bil skozi celotno zgodovino prav ta izraz spoštovanja Beograjčanov podcenjen. Tako kot tudi spoštovanje, ki ga še danes vsako leto do Edvarda in njegovega dela poleg naših letalcev in veteranov letalstva, med njimi Združenje vojaških pilotov Slovenije in Društvo slovenskih letalk, izkažejo tudi Združenje vojaških pilotov Srbije, Letalska zveza Srbije in Združenja letalk Srbije. Posebej velja omeniti sodelovanje med klubom letalk iz Srbije in Slovenije. 

S slovenskim veleposlaništvom v Srbiji si skupaj prizadevamo, da se obeležje z mesta, kjer se je Edvard Rusjan ponesrečil, premakne v bližnji park in s tem dobi uglednejšo in bolje dostopno lokacijo. Računamo tudi na možnost zaprositve za prenos ostankov letala, ki jih hranijo v enem od beograjskih letalskih muzejev, v naše kraje. Več pozornosti želimo skupaj z goriškim županom Rodolfom Ziberno posvetiti delu in liku bratov Rusjan, saj s spominom na njune dosežke ponujamo navdih mladim generacijam za ustvarjanje in usmerjenost k inovacijam.«

 

 

 

Poklon Edvardu Rusjanu ob 109. obletnici smrti v Beogradu (foto: Dragan Stankovič)Poklon Edvardu Rusjanu ob 109. obletnici smrti v Beogradu (foto: Dragan Stankovič)Poklon Edvardu Rusjanu ob 109. obletnici smrti v Beogradu (foto: Dragan Stankovič)Poklon Edvardu Rusjanu ob 109. obletnici smrti v Beogradu (foto: Dragan Stankovič)Poklon Edvardu Rusjanu ob 109. obletnici smrti v Beogradu (foto: Dragan Stankovič)Poklon Edvardu Rusjanu ob 109. obletnici smrti v Beogradu (foto: Dragan Stankovič)

Fotografije: Dragan Stankovič