Nove generacije uspele zaceliti rane

datum: 19.01.2020

kategorija: V središču

V Kulturnem domu na Trnovem je v organizaciji Mestne občine Nova Gorica, Območnega združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica, krajevne organizacije Zruženja borcev za vrednote NOB v sodelovanju z Goriškim muzejem in Muzejem novejše zgodovine Slovenije potekala proslava ob 75. obletnici bitke za Trnovo. Ob tej priložnosti je bila odprta  razstava. Proslave se je udeležil tudi še edini živeči udeleženec bitke za Trnovo, Jožef Silič.

Župan dr. Klemen Miklavič ob današnji obeležitvi jubileja poudarja:
»Veseli me, da smo danes zbrani v takem številu, saj to pomeni, da se danes ne le spominjamo, temveč tudi sporočamo. Partizanski uporniki so se na Trnovem spopadali z okupatorskim vojaškim aparatom – bojno silo temačnih ideologij 20. stoletja. Danes nekateri maloštevilni zagovorniki teh ideologij trdijo, da so pripadniki okupatorskih sil branili Gorico. 
Mi se spominjamo in sodobni Evropi sporočamo: Gorico so uničile temačne ideologije, uničile so jo ideologije, ki so promovirale sovraštvo med narodi, ki so spodbujale nasilje, ki so povzročile krivice, ki so sprožile največjo vojno v zgodovini človeštva ter posledični val nasilja in drugih krivic. 
Spomnimo se, da je bila pred vznikom sovražnih ideologij Gorica imenitno prizorišče srečanja evropskih jezikov. Naši kraji so bili že pred sto leti uresničitev ideje o združeni Evropi, Gorica pa evropski dragulj sožitja kultur. Dokler je ni razbila sovražna ideologija in njihove vojske. 
Sporočamo, da temačnih ideologij 20. stoletja ne smemo tolerirati nikjer na svetu. Sodobna Evropa ne bo nasedla takšnim provokacijam in poskusom povratka v črne čase, čase vojn, lakote, trpljenja, uničenja in smrti.Danes živimo v miru, ki smo se ga naučili častiti prav zaradi grozljivih izkušenj iz 20. stoletja. Nove generacije so zacelile rane. Zremo v prihodnost.
Danes branimo obe Gorici na drugačnih bojiščih. Borimo se za nova delovna mesta, za ustvarjanje, za znanje, za dostojno življenje vsakogar. Borimo se, da Nova Gorica in Gorica ne bosta zgolj periferiji Slovenije in Italije. Danes združujemo moči, gradimo somestje, ki bo ne glede na mejo postalo evropska prestolnica širše čezmejne regije in ki bo predvsem privlačno ter ustvarjalno življenjsko okolje za mlade. Danes častimo mir, prijateljstvo in ustvarjalnost, danes gradimo navdih za Evropo sožitja in blaginje.«

Poleg župana so na proslavi spregovorili še direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije dr. Kaja Širok in diplomat Jože Šušmelj, slavnostni govor pa je prispeval poslanec Državnega zbora RS Matjaž Nemec. V svojih nagovorih so se spomnili pomena bitke za Trnovo, ki  je imela velik psihološki in politični odmev. Edinemu še živečemu udeležencu bitke za Trnovo, Jožefu Siliču, so podelili zlato Vojkovo priznanje. Gospod Silič je v nagovoru zbranim, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano trnovskega kulturnega doma, opisal eno od akcij med bitko.

 

 

 

 

Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)Obeležitev 75. obletnice bitke za Trnovo, 19. januar 2020 (foto: Foto Lado)

Fotografije: Foto Lado