Start up izziv za dijake na novogoriški gimnaziiji

datum: 20.01.2020

kategorija: V središču

Novogoriški dijaki bodo skupaj s tržaškimi vrstniki do srede razvijali podjetniške ideje v okviru Start up izziva za dijake, ki ga organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Gimnazijo Nova Gorica. Ob začetku delavnice na novogoriški gimnaziji, ki se je udeležujejo tudi dijaki Državnega poklicnega zavoda za industrijo in obrt Jožef Stefan in Državnega tehniškega zavoda Žiga Zois iz Trsta, so zbrane nagovorili župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič, direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh in pomočnica ravnatelja Gimnazije Nova Gorica Ines Vižin. 

Direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh je dijakom čestitala za odločitev, da se udeležijo Start up izziva: »Delali boste v skupinah, vašo idejo boste preverjali na trgu, naučili se boste komunicirati znotraj skupine in vrednotiti tveganja. Nazadnje boste vašo idejo morali tudi predstaviti. To vse so veščine, ki jih iščejo delodajalci. Zato bodo tisti, ki bodo tega vešči, prej našli zaposlitev. Za vse tiste, ki se boste odločali za samostojno podjetniško pot, pa bodo to dragocene izkušnje.«

Pomočnica ravnatelja Ines Vižin je dijakom povedala, da se je pred leti tudi sama udeležila podobne delavnice v organizaciji Primorskega tehnološkega parka in da ji je to odprlo drugačen pogled, kot ga je bila vajena v klasičnem izobraževalnem sistemu, zato je to izkušnjo dijakom toplo priporočila. 

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič pa je v nagovoru dijakom poudaril, da njegova izbira, da se udeleži otvoritve tokratnega Start up izziva, ni naključna: »Ena temeljnih smernic Nove Gorice je, da občino pomlajujemo. Praktični vidik tega je tudi ta projekt, ki je nastal v sodelovanju Primorskega tehnološkega parka in Gimnazije Nova Gorica. Kar kaže na to, da so institucije v občini še kako pomembne, zato da delamo to okolje prijazno za povratek mladih po šolanju v mesto. Trudimo se, da bi bila Nova Gorica in celotna občina atraktivni za mlade in vse družbene skupine, da se nenehno nekaj dogaja, da ima mesto neko kulturno ustvarjanje, neko zabavno dogajanje, da oživljamo novogoriške ulice s programi. Za ta cilj se združujemo v somestje z Gorico. V naših sredinah se zbira veliko kreativnih mladih. Mi pa povezujemo različne institucije, tudi Univerzo v Novi Gorici, ki ima odlične rezultate, ter podjetja, ki so zaposlovalci. Povezovanje je potrebno spodbujati. Poleg tega vzpostavljamo asistenco mladim, ki se šolajo. Skupaj z vsemi izobraževalnimi institucijami v Novi Gorici vzpostavljamo karierni center, zato da bodo mladi uspešni na trgu dela. Danes namreč ni toliko pomembno, kakšno diplomo nosiš, ampak kakšna znanja in izkušnje si pridobiš ob šolanju. Pomembno je tudi, da se boste učili od mentorjev, ki so izšli iz tovrstnih projektov.«

Župan pa je dijake posebej opozoril na odnos do sočloveka in okolja: »Denar se ustvarja z delom in naporom. Lahek denar nima dostojanstva in je pridobljen na račun človeka ter narave. Bodimo odgovorni! Če torej vodimo podjetje, moramo pomisliti, kaj podjetje spušča v okolje, kako škodi človeku in naravi." 

Zaželel jim je  veliko uspešnih trenutkov, ki se bodo odrazili v njihovih podvigih.

 

 

 

Izziv za dijake Nova Gorica, 20. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Izziv za dijake Nova Gorica, 20. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Izziv za dijake Nova Gorica, 20. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Izziv za dijake Nova Gorica, 20. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Izziv za dijake Nova Gorica, 20. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Izziv za dijake Nova Gorica, 20. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Izziv za dijake Nova Gorica, 20. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Izziv za dijake Nova Gorica, 20. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)

Fotografije: Mateja Pelikan