Jubilejno 50. novoletno srečanje Slovencev Videnske pokrajine in Posočja

datum: 21.01.2020

kategorija: V središču

Na letošnjem jubilejnem 50. novoletnem srečanju Slovencev Videnske pokrajine* in Posočja v Kobaridu so se zbrali vsi vidnejši predstavniki obmejnih lokalnih skupnosti, institucij, organizacij in predstavniki države skupaj s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, ki je prispeval slavnostni nagovor. Srečanje, ki poteka že pet desetletij zapovrstjo, priča o tesnih čezmejnih vezeh in želji po sodelovanju, ki se je skozi leta vedno izražala na tem obmejnem območju. Je velikega pomena za Slovence na celotnem slovenskem govornem območju, v katerem igrajo pomembno vlogo institucije, kot so npr. Inštitut za slovensko kulturo v Špetru, šole s slovenskim učnim jezikom in Dvojezična večstopenjska šola v Špetru, Muzej Slovensko multimedialno okno (SMO), časopis Novi Matajur ipd. 

Jubilejnega srečanja se je udeležil tudi novogoriški župan dr. Klemen Miklavič, ki poudarja: »Nova Gorica ni samo administrativno središče severne Primorske, ampak tudi središče širšega slovenskega prostora Goriške in Videnske pokrajine. Skupaj z Gorico Nova Gorica tvori prvo evropsko čezmejno prestolnico ene najbolj jezikovno mešanih evropskih pokrajin. Zgodovinsko gledano je kulturno središče slovensko govorečih prebivalcev širše čezmejne regije, ki sega tako v Goriško kot v Vidensko pokrajino. Tako to področje s svojo dejavnostjo pokrivajo Goriška knjižnica Franceta Bevka, ZRC SAZU Nova Gorica, Goriški muzej in Univerza v Novi Gorici.«

 

 

50. srečanje Slovencev Videnske pokrajine in Posočja (foto: Foto Červ)50. srečanje Slovencev Videnske pokrajine in Posočja (foto: Foto Červ)

Foto: Foto Červ

 

 

*Uporabljeni poimenovanji Viden in Videnska pokrajina upoštevata etimološko razlago poimenovanja kraja in pokrajine, o kateri je pisal tudi slovenist, etimolog in skladatelj Pavle Merkù v priročniku »Slovenska krajevna imena v Italiji« ter se v Benečiji kljub dvojnicama Videm in Videmska pokrajina še vedno uporabljata.