Francoska veleposlanica: Navdušena nad potencialom združevanja obeh Goric

datum: 27.01.2020

kategorija: V središču

Prvi uradni obisk francoske veleposlanice v Sloveniji Nje. eksc. Florence Ferrari v Novi Gorici je že prinesel prve konkretne dogovore z novogoriškim županom dr. Klemnom Miklavičem. Na srečanju na novogoriški mestni občini sta sklenila, da se bosta obe strani v kratkem ponovno srečali na temo izmenjave študentov ter kulturnega sodelovanja, zlasti gostovanja francoskih umetnikov v naših kulturnih programih in ustanovah. Francosko veleposlanico, ki je Novo Gorico obiskala v spremstvu poslanca Državnega zbora RS Matjaža Nemca, je zanimal predvsem razvoj možnosti za gospodarske investicije, konkretno na področju poslovnih con. Navdušena je tudi nad projektom združevanja obeh Goric in potenciala, ki ga imata mesti kot prestolnica evropske čezmejne regije. Pozorno je prisluhnila tudi županovi predstavitvi kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Župan dr. Klemen Miklavič je veleposlanici predstavil zlasti dve temeljni ambiciji vodstva novogoriške mestne občine – zagotavljanje dostopnih stanovanj in gospodarski preboj, kjer, kot je poudaril župan, moramo narediti vse, da bi znova okrepili gospodarski razvoj. Skupaj s podžupanom Sašom Kogovškom ji je pojasnil prizadevanja mestne občine za vzpostavitev Poslovno-ekonomske cone Nova Gorica - Kromberk, kjer že zdaj vlada zelo velik interes investitorjev za vlaganja v cono. Povedal je, da si nadalje želimo tudi prenoviti območje nekdanje tovarne Meblo v Kromberku. Izpostavil je tudi obrtno cono v Solkanu, v kateri delujejo visokotehnološka podjetja ter Medpodjetniški izobraževalni center MIC, na katerega, po besedah župana, veliko stavimo na področju povezovanja izobraževanja in gospodarstva. Izpostavil je tudi prednost Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO pri pridobivanju evropskih sredstev za skupne projekte čezmejnega območja. V tem kontekstu je župan opozoril na dejstvo, da je bila Gorica pred pojavom fašizma multikulturno mesto in da si z ustvarjanjem skupnega čezmejnega somestja želimo boljše prihodnosti obeh Goric. Župan je gostjo opozoril tudi na velike ambicije Vipavske doline in Trnovsko-Banjške planote na turističnem področju. Poudaril je bogato floro in fauno ter odlična vina in kulinariko.

Vodja Kabineta župana Gorazd Božič je veleposlanici predstavil obstoječe sodelovanje novogoriških kulturnih institucij s Francijo in izpostavil njihovo željo po okrepitvi tovrstnega sodelovanja, o čemer naj bi tekla beseda na enem od prihodnjih srečanj z Isabelle Desvignes, direktorico Francoskega inštituta v Sloveniji.

Francoska veleposlanica si je med obiskom v Novi Gorici ogledala še Trg Evrope in pod vodstvom umetnostnega zgodovinarja in kustosa Goriškega muzeja Davida Kožuha muzejsko zbirko Kolodvor – Državna meja na Goriškem 1945–2004. Obiskala je tudi Gimnazijo Nova Gorica, kjer se je srečala z dijaki, ki obiskujejo pouk francoskega jezika. Gimnazija Nova Gorica že vrsto let pod vodstvom pomočnice ravnatelja in profesorice francoščine Ines Vižin uspešno vodi izmenjave med novogoriškimi in francoskimi dijaki.

 

 

 

Obisk veleposlanice Republike Francije Nje. eksc. Florence Ferrari  v Novi Gorici, 27. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Obisk veleposlanice Republike Francije Nje. eksc. Florence Ferrari  v Novi Gorici, 27. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Obisk veleposlanice Republike Francije Nje. eksc. Florence Ferrari  v Novi Gorici, 27. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Obisk veleposlanice Republike Francije Nje. eksc. Florence Ferrari  v Novi Gorici, 27. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Obisk veleposlanice Republike Francije Nje. eksc. Florence Ferrari  v Novi Gorici, 27. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Obisk veleposlanice Republike Francije Nje. eksc. Florence Ferrari  v Novi Gorici, 27. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Obisk veleposlanice Republike Francije Nje. eksc. Florence Ferrari  v Novi Gorici, 27. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Obisk veleposlanice Republike Francije Nje. eksc. Florence Ferrari  v Novi Gorici, 27. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Obisk veleposlanice Republike Francije Nje. eksc. Florence Ferrari  v Novi Gorici, 27. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Obisk veleposlanice Republike Francije Nje. eksc. Florence Ferrari  v Novi Gorici, 27. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)

Fotografije: Mateja Pelikan