MN Dance Company – zgled in navdih mladim

datum: 28.01.2020

kategorija: V središču

Člani novogoriške plesne skupine MN Dance Company, ki plešejo v umetniškem filmu južnokorejske fantovske skupine BTS, posnetim za njihovo novo pesem z naslovom Black swan (Črni labod), so bili danes gostje sprejema župana dr. Klemna Miklaviča in podžupana Simona Rosiča. Za eno trenutno najbolj vročih svetovnih glasbenih pop skupin so na povabilo njihove produkcijske hiše pripravili koreografijo in v Los Angelesu odplesali ples za naslovno pesem njihovega najnovejšega albuma. Posnetek je na YouTubu doslej dosegel že preko 25.842.300 ogledov. Pohvale za izjemno koreografijo in za visok nivo plesnega izražanja pa dežujejo z vseh koncev sveta. Župan jim je izrekel pohvale za njihov dosežek in za izjemno promocijo Nove Gorice ter Goriške. 

Pod koreografijo se podpisujeta ustanovitelja MN Dance Company, življenjska sopotnika, plesalca in koreografa, Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia. Sprejema so se poleg njiju udeležili plesalci, ki poleg Nastje B. Rynia plešejo v filmu: Luka Vodopivec (v osrednji vlogi), Gabriel Vassilli Biondini, Noemi Capuano, Meta Konjedic, Matija Mačus in Eva Podlogar. Vsi plesalci so njuni učenci, dva prihajata iz sosednje Italije, kar sporoča svojevrstno zgodbo o povezovanju mest v vsakdanjem življenju in na kulturnem področju. 

Župan dr. Klemen Miklavič je pohvalil plesno skupino in poudaril: »Mestni občini je to, kar počnete, v velik ponos in čast. S tem ji dajete razvojni prispevek. Ste tudi zgled in vzor številnim mladim in dokaz, da se lahko z ustvarjalnostjo, ki nastaja v naših krajih, prebijete v sam svetovni vrh. Tako kot je nekoč Edvard Rusjan postal letalec svetovnega kova. Zelo pohvalno je tudi, da v vaše vrste vključujete plesalce iz sosednje Italije. Ko se ljudje z obeh strani meje združujejo pri tako uspešnih projektih, lahko govorimo o integraciji obeh mest. Somestje pa je ključna točka naše razvojne vizije.«

Podžupan Simon Rosič je izpostavil, da se je z uspehom skupine MN Dance Company Nova Gorica pojavila na različnih velikih televizijskih mrežah: »Izjemen dosežek je, da ste bili prepoznani med plesalci po vsem svetu. Vaših dosežkov se zavedamo. Na vaši poti smo vas podpirali in vas bomo tudi v bodoče. Na mlade ne prenašate samo veselje do plesa, ampak tudi sistematičen pogled na življenje.«

Nastja Bremec Rynia se je mestni občini zahvalila za sprejem in dosedanjo podporo ter povedala, da še zdaj težko dojamejo, kaj so doživeli in ustvarili: »Za vse nas je bilo vse skupaj presenečenje. Bolj resnično je postalo z dnem, ko smo prejeli letalske vozovnice za Los Angeles, kjer smo v zapuščenem trgovskem centru konec decembra z izjemno številno ekipo glasbene agencije BIG HIT Entertainment posneli ples. Snemanje je trajalo dva dni, doživeli smo zvezdniško obravnavo in izjemno izkušnjo, ki si jo bomo zapolnili za vse življenje. Predvsem sva z možem Michalom želela dati priložnost našim mladim plesalcem, ki že od malih nog plešejo pri naju. Veseli smo bili tudi dejstva, da je glasbena agencija želela umetniški in ne komercialni projekt, zaradi česar je video dejansko umetniški film, kjer se ples pokaže kot umetnost.«

Tudi mladi plesalci, vsi še dijaki, še vedno ne morejo dojeti, kar so doživeli v zadnjih dneh minulega leta. Povedali so, da jim je bila to posebna izkušnja, za katero so zelo hvaležni mentorjema in prijateljema Nastji in Michalu. Veseli so bili tudi pozitivnih odzivov številnih sorodnikov, prijateljev ter profesorjev v srednjih šolah, ki jih obiskujejo.   

Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia si želita, da bi v bodoče ob podpori lokalnih skupnosti in kulturnih institucij na Goriškem osnovala čezmejni plesni ansambel, kar je odlična iztočnica tudi v kontekstu kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025. V marcu pa ju že čaka naslednji velik izziv. Na povabilo rimskega baleta "Balletto di Roma" odhajata v Rim, kjer bosta za njihove plesalce pripravila predstavo, ki bo v mesecu aprilu predstavljena v sklopu prireditev ob 60-letnici te baletne hiše.    

 

 

 

Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)Sprejem plesalcev MN Dance Company, 28. januar 2020 (foto: Mateja Pelikan)

Fotografije: Mateja Pelikan