Odstranjevanje pinijevega prelca v Novi Gorici

datum: 06.02.2020

kategorija: V središču

Gosenice pinijevega kot tudi hrastovega prelca so za človeka in živali nevarne, saj imajo drobne ožigalne dlačice s toksinom, ki ob dotiku s človeško kožo povzročijo srbečico in pordelost kože, lahko tudi vnetje oči in težave z dihanjem. Živalim pa ob stiku s sluznico povzročijo opekline in ožganine, ki lahko privedejo tudi do odmrtja celic. Mestna občina Nova Gorica je ta teden začela z odstranjevanjem pinijevega sprevodnega prelca na drevesih na javnih zelenih površinah. V preteklem letu smo temeljito pregledali in odstranili gnezda pinijevega sprevodnega prelca s preko 200 dreves, predvsem na območjih v bližini vrtcev in otroških igrišč v mestu. V naslednjih dneh pa bomo odstranili gnezda prelca na 35 borih, in sicer v Cankarjevem naselju (tudi pri vrtcih Kurirček in Ciciban) ter v Borovem gozdičku.

Zaradi čedalje toplejšega okolja je gosenic prelcev vse več, večje je tudi območje, ki ga ti škodljivci prizadenejo. Gosenice hrastovega sprevodnega prelca so v naših krajih praviloma prisotne od maja do sredije julija. Gosenice pinijevega sprevodnega prelca pa so najbolj aktivne v sončnih zimskih dneh ter marca in aprila. Zelo pomembno je, da gnezda prelca prepoznamo in jih čimprej odstranimo. Mestna občina Nova Gorica vsako leto poskrbi za odstranitev gnezd z dreves, ki se nahajajo na javnih površinah. Občani oz. upravljavci površin pa so dolžni odstraniti gnezda z dreves na zasebnih zemljiščih v urbanih območjih. Odstranitev zapredkov na predlagan način lahko lastniki oz. upravljavci izvedejo sami. Pri tem velja opozorilo, da je za delo na višini potrebna strokovna usposobljenost. 

Postopek odstranitve gnezd pinijevega in hrastovega sprevodnega prelca: 
Da bi odstranili prelce, svetujemo, da se gnezda najprej poškropijo z lakom za lase, da se dlačice sprimejo in pri odstranjevanju gnezda ne letijo naokrog. Nato se gnezdo v celoti previdno odstrani v vrečo iz gorljivega materiala. Vrečko z gnezdom je potrebno takoj zalepiti oziroma neprodušno zapreti. Gnezda se v zaprtih vrečah prenesejo na mesta, kjer se jih lahko varno zažge. Zažiganje gnezd neposredno na drevesu in uporaba insekticidov nista priporočljiva, ker strupene dlačice gosenic ali cele gosenice lahko pri tem padejo na tla ter še vedno predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi.
Oseba, ki odstranjuje gnezdo, mora nositi primerno zaščitno obleko, rokavice in primerno obutev, da prepreči stik dlačic s kožo, očala, da zaščiti oči ter zaščitno masko za obraz, da prepreči vdih ožigalnih dlačic. Po končanem delu mora biti vsa zaščitna oprema primerno očiščena. Ker orodje pogosto še vsebuje dlačice, se ga shrani v vreče in prijema samo z uporabo rokavic. Ob pojavu zdravstvenih težav je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Če oseba postane posebej občutljiva, ne sme več  odstranjevati gnezda sprevodnega prelca. 

 

 

Pinijev sprevodni prelec (foto: Bojan Zadravec/ZGS)
Pinijev sprevodni prelec (foto: Bojan Zadravec/ZGS)

Fotografiji: Bojan Zadravec/Zavod za gozdove Slovenije