Predali v uporabo gasilsko logistično vozilo

datum: 13.02.2020

kategorija: V središču

Novogoriški gasilci so odslej bogatejši za logistično tovorno vozilo, ki omogoča dovoz in odvoz različnega materiala in opreme, prevoz opreme na območja požarov, oskrbovanje helikopterjev, prevoz tehnične opreme za primer posredovanja ob potresu, zrušitvah stavb ipd. Kot je ob torkovi predaji vozila poudaril župan dr. Klemen Miklavič, je mestna občina s tem izpolnila svojo obveznost, da gasilcem zagotovi dobro opremljenost in pripravljenost za pomoč ljudem ob naravnih in drugih nesrečah.

Župan dr. Klemen Miklavič se je srečal s celotno postavo Gasilske enote Nova Gorica. Gasilcem se je ob tej priložnosti zahvalil za njihovo predanost, kajti, kot je povedal, je "gasilec poklic, ki zahteva veščine in znanja. Od drugih poklicev se razlikuje po tem, da je zanj potrebno imeti sočutje in občutek za pomoč ljudem. Gasilci ob izpolnjevanju svojega poslanstva to nenehno dokazujejo."

Logistično vozilo se lahko uporablja v različne namene, kot npr. za dostavo ali odvoz potrebne opreme, gasilnih sredstev in materiala pri različnih intervencijah. Dvigalo je opremljeno z jeklenico na vitlu in hidravličnim razvodom, da se nanj lahko namesti različna orodja, kot so klešče in grabež. Dvigalo je izdelano v skladu z najnovejšimi standardi, tako da je nanj mogoče namestiti tudi delovno dvižno košaro z nosilnostjo 200 kg, kar ustreza dvem osebam in opremi. To pride v poštev predvsem pri odpravljanju posledic naravnih nesreč širšega obsega, odstranjevanju kritine na strehah, polomljenega drevja,  ki predstavlja nevarnost na višini, pri zaščiti premoženja oziroma objektov po ujmi ali požaru pred vremenskimi vplivi. 

Gasilci Gasilske enote Nova Gorica so se ob tej priložnosti prvič predstavili tudi v novih intervencijskih oblekah. Sredstva zanje je prispevalo Ministrstvo za obrambo RS. 

Na slovesni predaji logističnega vozila so poleg župana spregovorili še Simon Vendramin, poveljnik Gasilske enote Nova Gorica, Branko Sojer, predstavnik Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Aleš Markočič, direktor Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota Nova Gorica.

 

 

DSC_4464    DSC_4602

DSC_4832    DSC_4666

DSC_4295    DSC_4903

 

Foto: Alenka Pavliha