Oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo pomemben za vso Slovenijo

datum: 14.02.2020

kategorija: V središču


V Stari Gori so v tem tednu slovesno odprli novo stavbo z bolnišničnim oddelkom za invalidno mladino in rehabilitacijo, na katerega so zaposleni, pacienti in njihovi svojci čakali več kot 20 let.  Na tem oddelku zdravijo in rehabilitirajo otroke z motnjami gibanja ter drugimi kombiniranimi motnjami v razvoju, ki prihajajo tako z območja Primorske kot tudi iz vse ostale Slovenije. Večinoma gre za otroke s cerebralno paralizo ali drugimi okvarami osrednjega živčevja, hrbtenjače in perifernega živčevja, z nevromišičnimi boleznimi ali epilepsijo. Del oddelka je namenjen najtežje prizadetim bolnikom, ki potrebujejo specialno zdravstveno nego ter intenzivno nevrofizioterapijo. Program celovite (re)habilitacije poteka timsko in vsebuje: medicinsko in zdravstveno oskrbo, nevrofizioterapevtsko obravnavo, logopedsko obravnavo, delovno terapevtsko obravnavo, psihološko obravnavo, specialno pedagoško obravnavo in socialno delo. Na tem oddelku tako zdravijo najtežje bolne otroke, ki zaradi narave bolezni in potreb ne morejo bivati v domačem okolju in potrebujejo dolgotrajno zdravljenje. Nekateri pa so na oddelku hospitalizirani za krajše obdobje, običajno v spremstvu staršev, kjer se slednji naučijo tudi ustrezne nege bolnega otroka.

V novi stavbi bo na voljo prostor za 25 invalidnih otrok oziroma mladih. S selitvijo v nove prostore bodo začeli po zimskih počitnicah.  Predvidena je tudi izvedba druge faze za ureditev prostorov za rehabilitacijo odraslih po poškodbah glave, za katero ima Ministrstvo za zdravje že zagotovljena sredstva. Razpisa za izbiro izvajalca bo predvidoma objavljen že konec tega meseca. 

Posebne zasluge za ohranitev bolnišničnega oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo ima Društvo za pomoč osebam s posebnimi potrebami Stara Gora civilne iniciative, ki si je vsa leta prizadevalo za njegov obstoj in pridobitev novih prostorov.

Za 5,2 milijona evrov vredno investicijo je 4,5 milijona evrov namenilo Ministrstvo za zdravje RS, pol milijona so prispevali večji donatorji, šempetrska bolnišnica pa je prispevala 200.000 evrov.

 Stara Gora otv 224   Stara Gora otv 161

Stara Gora otv 070    Stara Gora otv 202