Tradicionalno pustovanje s pustarji v Grgarskih Ravnah in Batah

datum: 21.02.2020

kategorija: V središču

V soboto, 22. februarja 2020, se bo ob 9. uri začelo tradicionalno pustovanje v Grgarskih Ravnah, središče enega najstarejših slovenskih pustnih običajev s pustarji. Organizator pustovanja je Turistično društvo KUK Grgarske Ravne-Bate.

Pustarjeva tradicionalna odprava je obleka, sestavljena iz pisanih trakov. Na glavi ima visoko pokrivalo, okrašeno s tradicionalnimi papirnatimi rožami, ki jih izdelujejo pridne roke deklet in žena. Okrog pasu imajo pritrjene večje zvonce, v rokah pa imajo lesene zložljive klešče, s katerimi lovijo otroke in dekleta. Obraz ima namazan z ogljem ali črno kremo. Naloga pustarja je, da s kleščami in z zvonci odganja zimo in vse slabo v vasi. Včasih je nalogo pustarja smel opravljati le neporočen moški oz. fant. Danes pa to nalogo lahko opravlja vsak, ki zdrži rajanje od ranega sobotnega jutra do teme. Poleg pustarja so tradicionalne maske še muzikant, klobasonar, pari in druge maske ter vozovi. Vrhunec sobotnega pustovanja bo ob 15.30 v Batah, kjer se bodo predstavili pustarji in liški pustje, tradicionalne maske z Liga. 

Pustno rajanje se bo nadaljevalo ob 17.30 v Grgarskih ravnah s pustovanjem za otroke: predstava Čudežni napoj, animacije in poslikave obraza, ples v maskah, ob 19. se bo otroškemu rajanju pridružila tudi Tanja Žagar. Vstop prost.

Pustovanje za velike maske pa se bo začelo ob 22.00, ko bodo nastopili ansambel 7šrit, Tanja Žagar z bendom in DJ Cvere.

Na pepelnično sredo poteka zaključek pustovanja, ko pusta, katerega so poimenovali Flosko, pospremijo na zadnjo pot. V govoru spomnijo na vse slabosti in napake, ki jih je Flosko naredil v preteklem letu, z željo, da bi v prihodnjem letu gospod Flosko te napake poskušal odpraviti. Zadnje slovo poteka v sprevodu, udeleženci nosijo vence, štirje člani pustne povorke pa na nosilih nesejo Floskota do centra vasi, kjer ga z vsemi častmi upepelijo.

Več: https://www.facebook.com/events/537455720310746/

 

 

Pustarji
Pustovanje Grgarske Ravne