Prvega marca drugi grajski tek Trail del castello / prireditev je odpovedana

datum: 21.02.2020

kategorija: V središču

Iz preventivnih razlogov in po deželnem odloku je prireditev odpovedana. Nov datum bo organizator sporočil naknadno.

 

V nedeljo prvega marca bo na Goriškem potekal drugi grajski tek, ki se bo začel v Gorici, prečkal slovensko stran in se zaključil ponovno v Gorici. Organizatorja, Asd Bike&Run in Smilevents, načrtujeta tri proge, in sicer v dolžini 5, 9 in 17 kilometrov. Dogodek, ki se bo začel ob 9.35 pred gledališčem Verdi v Gorici, je primeren tako za tekače kot pohodnike. Italijanskim organizatorjem se je pri organizaciji pridružilo Športno društvo Mark, čezmejni tek pa sta podprli tudi obe občini, Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica. Ta lep športni dogodek, ki povezuje ljudi z obeh strani meje, bo imel tudi kulturno noto, saj bo v okviru teka odprta razstava nekdanjega profesionalnega atleta in umetnika, domačina Andrea Zeta, in sicer v prostorih galerije Tullio Crali v ulici Via Diaz 4 v Gorici (I). Razstava bo na ogled do 10. marca 2020. Dogodek so organizatorji skupaj s podžupanoma obeh Goric, Simonom Rosičem in Stefanom Cerreto, predstavili na novinarski konferenci na goriškem gradu. 

Posamezne preizkušnje imajo zelo zveneča imena, ki po besedah organizatorjev odražajo lepote naravnih danosti in zgodovine na območju teka. 5 kilometrsko progo so organizatorji poimenovali »Zgodovina in gastronomija«, 9 kilometrsko progo »Naravnost očarljivo«, 17 kilometrska proga pa nosi ime »Občutja na pohodu«. Tek bo namreč na poti iz osrčja Gorice potekal čez goriški grad, na nekdanjem mejnem prehodu na Pristavi bo prispel na slovensko stran, prečkal bo Kostanjevico in mestni gozd Panovec. 

Podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič je na novinarski konferecni poudaril pomen sodelovanja in povezovanja: »Na mestni občni podpiramo čezmejne prireditve, ki združujejo in ustvarjajo prijateljstva. So pomemben delček v mozaiku skupne zgodbe obeh Goric – kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025. Tek bo na slovenski strani prečkal zelo pomemben trikotnik med Pristavo, Laščakovo vilo in Kostanjevico, ki ga želimo v prihodnje razvijati. Tek bo potekal tudi po gozdu Panovec, ki je priljubljena destinacija pohodnikov in tekačev iz obeh Goric. Tekači se bodo v Gorico vračali po ulici Via della Cappella, s katero imata obe občini v prihodnosti pomembne načrte. Ta športni dogodek ima veliko simbolnih pomenov. Sporoča, da smo destinacija z ugodno klimo, kjer se lahko odvijajo športni dogodki, in to je zelo dragoceno tudi v smeri razvoja športnega turizma. Prvega marca bomo priča izjemnemu športnemu dogodku. Politika pri tovrstnih dogodkih lahko kaže pot, ampak tisto pravo vsebino jim dajejo udeleženci z druženjem in povezovanjem. Tako obe občini skupaj z njenimi prebivalci ustvarjata pravo somestje.« 

Podžupan Občine Gorica Stefano Ceretta je povedal, da sta obe občini v minulem letu že odlično sodelovali pri različnih čezmejnih športnih dogodkih, med njimi je omenil Tek treh vrhov. Poudaril je pomen  povezovanja in obenem promocije skupnih dogodkov v čezmejnem prostoru. Tovrstni dogodki pa imajo, kot je poudaril, tudi posebno težo v okviru kandidature obeh Goric za EPK 2025. Paolo Marega, predsednik kluba Bike &Run, se je Občini Gorica, Mestni občini Nova Gorica in Športnemu društvu Mark zahvalil za podporo in pomoč pri izvedbi prireditve. Povedal je, da ima grajski tek letos prvič čezmejno noto, saj si želijo udeležence popeljati po zelo lepi naravi čezmejnega goriškega območja. Na teku pričakujejo organizatorji približno 1000 udeležencev. 

Dodatne informacije in prijave na tek: traildelcastello@gmail.comwww.asdbikeandrun.it, tel. + 39 340 533 54 51
Informacije o razstavi Andrea Zete: www.zetaa.it 

 

Trail del castello Gorizia 1
Trail del castello Gorizia 2