Mednarodni idejni natečaj bo ovrednotil obmejno območje od Solkana do Rožne Doline

datum: 04.03.2020

kategorija: V središču

Obnova Trga Evrope med obema Goricama z gradnjo Epicentra, strukture, ki bo postavljena točno na meji in bo imela temelje v dveh državah, je pomemben del kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za naziv Evropska prestolnica kulture 2025. Občini Nova Gorica in Gorica sta pod okriljem EZTS GO organizirali skupni program za razvoj ekonomskih in kulturnih infrastruktur tega edinstvenega območja v srcu Evrope, na križišču tradicije in sodobnosti. V skupni program spada tudi mednarodni idejni natečaj za urbani razvoj Trga Evrope in območja vzdolž meje od Solkana do Rožne Doline, ki ga je objavil in ga vodi EZTS GO s podporo UIA (Union internationale des architectes). Mednarodni idejni natečaj, ki je podrobneje opisan v priloženi tehnični dokumentaciji, poteka v anonimni obliki s postopkom odprtega tipa, skladno z zakonodajo UNESCO.

Občini sta izbrali EZTS GO kot orodje za upravljanje in izvajanje aktivnosti v sklopu skupne čezmejne kandidature. EZTS GO namreč lahko neposredno izvaja skupne projekte v Italiji in Sloveniji in torej omogoča izvajanje naložb na skupnem ozemlju mest brez državnih in administrativnih omejitev ter skrbi za izvajanje čezmejnih naložb v enotnem in povezanem somestju.

Župan dr. Klemen Miklavič je o natečaju povedal: »Arhitekturni natečaj za ureditev Trga Evrope in območja od Solkana do Rožne Doline je zelo pomemben in ni le simbolno dejanje, ampak je dejanski korak k udejanjanju ideje velikega somestja in prestolnice čezmejne regije. Torej tistega, kar bodo ljudje na terenu videli, tipali in živeli. Kar bo izboljšalo prostorske okoliščine za življenje in naredilo prestolnico privlačno. Natečaj je projekt, ki vodi k skupnim strukturam in prostorskim rešitvam, ki nakazujejo, da se mesti želita tudi v prostorskem smislu združevati. Prepričani smo, da je to prava pot in pravi korak, zato smo se tudi tako hitro uskladili o tem, da želimo nekaj, kar bo zaznamovalo tako prostor kot tudi čas, v katerem živimo, se pravi nekaj zgodovinskega. Zato je natečaj mednarodni in povabilo najboljšim arhitektom sveta, da predlagajo svoje rešitve za ta prostor.«

Obnova Trga Evrope kot tretjega, skupnega središča obeh mest ima močan simbolni naboj. Poleg tega umetniški program EPK GO! BORDERLESS trg vzpostavlja kot pomembno prizorišče kulturnih in družabnih dogodkov. Dogajanje v letu naziva je idealna priložnost, da območje zaživi, da ga prebivalci obeh mest sprejmejo za svojega ter da se na mednarodnem prizorišču uveljavi kot zanimiva kulturna in turistična točka.  

Ob uvrstitvi kandidature med slovenske finaliste je župan dr. Klemen Miklavič poudaril: »Mednarodna 12-članska komisija je prepoznala potencial naše kandidature za regijo, za naše kraje, za naši dve državi in za celo Evropo. Prepoznala je, da Nova Gorica, ki je upravičena do naslova, ker je slovensko mesto v izboru, lahko svoj kreativni, umetniški, kulturni in gospodarski potencial uresniči in izrazi samo skupaj z Gorico. Pokazali smo, da naša ideja in projekt nista le slovenska, ampak sta evropska. Žirija nam je dala možnost, da se v drugem krogu izkažemo in dokažemo kot najboljši kandidat za naziv Evropska prestolnica kulture 2025.«

Z uvrstitvijo kandidature v ožji izbor se je izkazalo, da gre kandidatura Nove Gorice in Gorice v pravo smer. Člani komisije so se na prijavno knjigo in predstavitev odzvali z zanimanjem in naklonjenostjo. Svoj pogled na kandidaturo bodo podrobneje predstavili v poročilu, ki bo objavljeno in javnosti dostopno čez mesec dni. V fazi izbora skupino čaka priprava nove, daljše in kompleksnejše prijavne knjige, v kateri je potrebno načrte bolje opredeliti z vseh vidikov: vsebinskega, finančnega, organizacijskega... Veliko pozornosti bo skupina v prihajajočem obdobju posvetila sklepanju dogovorov z mednarodnimi partnerji, pa tudi tesnejšemu sodelovanju z lokalnimi ustvarjalci. Ob zaključku leta skupino čaka še ena predstavitev projekta, še prej, predvidoma novembra, pa mednarodna žirija prihaja na obisk v Novo Gorico in na čezmejno območje.

Gradivo - arhitekturni natecaj 3. 3. 2020.pdf

 

Več o arhitekturnem natečaju:
https://euro-go.eu/sl/programmi-e-progetti/international-architecture-competiton-ecoc-2025/

 

 

Predstavili mednarodni idejni natečaj, ki bo ovrednotil obmejno območje od Solkana do Rožne Doline, 3. marec 2020 (foto: Mateja Pelikan)Predstavili mednarodni idejni natečaj, ki bo ovrednotil obmejno območje od Solkana do Rožne Doline, 3. marec 2020 (foto: Mateja Pelikan)Predstavili mednarodni idejni natečaj, ki bo ovrednotil obmejno območje od Solkana do Rožne Doline, 3. marec 2020 (foto: Mateja Pelikan)Predstavili mednarodni idejni natečaj, ki bo ovrednotil obmejno območje od Solkana do Rožne Doline, 3. marec 2020 (foto: Mateja Pelikan)Predstavili mednarodni idejni natečaj, ki bo ovrednotil obmejno območje od Solkana do Rožne Doline, 3. marec 2020 (foto: Mateja Pelikan)Predstavili mednarodni idejni natečaj, ki bo ovrednotil obmejno območje od Solkana do Rožne Doline, 3. marec 2020 (foto: Mateja Pelikan)Predstavili mednarodni idejni natečaj, ki bo ovrednotil obmejno območje od Solkana do Rožne Doline, 3. marec 2020 (foto: Mateja Pelikan)Predstavili mednarodni idejni natečaj, ki bo ovrednotil obmejno območje od Solkana do Rožne Doline, 3. marec 2020 (foto: Mateja Pelikan)Predstavili mednarodni idejni natečaj, ki bo ovrednotil obmejno območje od Solkana do Rožne Doline, 3. marec 2020 (foto: Mateja Pelikan)Predstavili mednarodni idejni natečaj, ki bo ovrednotil obmejno območje od Solkana do Rožne Doline, 3. marec 2020 (foto: Mateja Pelikan)

Fotografije: Mateja Pelikan